Preskočite na glavni sadržaj

Tonka Maleković / Futurobotanika

U zagrebačkoj Galeriji Forum, od danas,10. lipnja, do srijede, 24. lipnja, postavljena je izložba pod nazivom 'Futurobotanika' umjetnice Tonke Maleković.
vrijeme: 10.06.2015.
mjesto: Marseille, France
url: www.asterides.org
Izložba Futurobotanika inspirirana je urbanom divljinom, preciznije, njezinim aspektom nestrukturiranog zelenila u gradu i, još preciznije, zanimljivim, manje poznatim vrstama, često invazivnim, samoniklim, neposlušnim biljkama koje se pojavljuju u zaboravljenim gradskim zakucima ili onima koji su na čekanju, jer im predstoji obuhvatna urbana transformacija u smjeru vizija koje su često vrlo problematične i oko kojih se otvaraju polemike u javnoj sferi.

Stavljanje naglaska na biljke i poigravanje vremenskim matricama unutar izložbenog formata te uvlačenje posjetitelja u tu igru pokušaj je da se destabilizira antropocentrična pozicija promatrača-stanovnika grada. Izložba ga uvlači u fitocentričnu, pomalo distopijsku futurističku viziju grada, uobličenu u formi ambijentalne instalacije, unutar galerijskog prostora u njegovu centru, no fragmenti postava ga vraćaju 'na provjeru', u sadašnji trenutak.


U podtekstu izložbe riječ je o stalnoj promjeni lica grada, ali i o pokušaju njegova drugačijeg gledanja odnosno čitanja. Grad nije samo utilitarni životni habitat čovjeka. On je sučelje neprekidnog nadmetanja, osvajanja i zauzimanja prostora, ne samo od strane čovjeka i njegovih institucija, politika, uređenja, tehnologija, već i nekih drugih bioloških vrsta i procesa, koji se, u nekoj (puno) široj vremenskoj perspektivi mogu pokazati i kao mnogo nadmoćniji protagonisti i pravi vladari urbanog teritorija.

Prostor koji je u fokusu samo je središte Zagreba, uglavnom potez od Koturaške ulice do Autobusnog kolodvora, s južne strane pruge, kojemu u vrlo skoroj budućnosti predstoji urbana transformacija, već započeta izgradnjom 'crnog tornja' i pratećih objekata u Strojarskoj ulici.

Na urbanoj šetnji opisanom rutom šetač ničim ne stječe dojam da se nalazi u samom srcu europske metropole. Iz polu-srušenih kuća i baraka, kroz spaljeno krovište probija se paulownija, u ogradu Gredelja uraslo je deblo invazivnog ailanthusa, kroz razbijene zidove pješaci se provlače i pretrčavaju prugu, drvene kućice i barake/garaže naslanjaju se jedna na drugu, po njima se penju puzavci, iz raspucalog asfalta probijaju uporni i nezaustavljivi izbojci pajasena. Šetač se pita nije li ono što vidi daleka budućnost gradova? U kojoj otporne biljke probavljaju ljušture nekadašnjih nastambi i ljudskih tragova. No, radi se o sadašnjosti koja se u datom trenutku može već sagledavati i kao prošlost, zahvaljujući spoznaji da se nalazimo na, simbolički i ekonomski, jednoj od najvažnijih lokacija u Hrvatskoj, u samom srcu metropole koje će vrlo brzo odjenuti novo ruho krojeno investitorsko-gradskim vizijama.
 
Tonka Maleković rođena je 1982. godine u Zagrebu. Završila je Srednju školu primijenjene umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira 2006. godine u klasi prof. Ante Kuduza. Aktivno sudjeluje na suvremenoj umjetničkoj sceni od 2003., izlažući na relevantnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te realizirajući projekte u javnom prostoru. Inicijatorica je i voditeljica Haustor-galerije LiberSPACE i edukacijsko-izložbenog projekta Grad na drugi pogled (s Tanjom Vujasinović / PUNKT).

Dobitnica je prve nagrade Essl CEE za 2007. godinu, Nagrade Zagrebačkog Salona 2009. i HDLU-ove Nagrade mladom umjetniku za 2010. godinu. Iste godine nominirana je i za Nagradu za suvremenu umjetnost Radoslav Putar. Stipendije i rezidencije: DEFAULT Masterclass in Residence, Lecce; C.I.A. Pariz; Kulturkontakt Beč; Temporary City, Pečuh; CHIOSC, Kishinev; P.A.C.T. Zollverein, Essen; Licht.Blick.Hafen, (Frankfurt Luminale 06), Mainz; CEEPUS, Ljubljana. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, udruge za promicanje suvremene umjetničke prakse Slobodne veze i Platforme za unapređenje kulture PUNKT. Živi i radi u Zagrebu