Preskočite na glavni sadržaj

Srednjovjekovno zidno slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj

U četvrtak, 7. svibnja, u 13 sati u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, održava se promocija knjige 'Srednjovjekovno zidno slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj', autorice dr. sc. Rosane Ratkovčić, u izdanju umjetničke organizacije Kultura umjetnosti.
vrijeme: 07.05.2015. 13,00
mjesto: Zagreb; Gliptoteka HAZU
Uz autoricu, dr. sc. Rosanu Ratkovčić, knjigu će predstaviti professor emeritus Vladimir P. Goss (autor uvodnog teksta i recenzent), akademik Igor Fisković (recenzent) te Sanja Bachrach Krištofić (nakladnica i dizajnerica).

Na promociji će biti predstavljene zidne slike iz crkve sv. Nikole u Krapini i kapele sv. Jakova na Očuri, koje su nedavno pronađene u pohrani Gliptoteke, a do sada su smatrane izgubljenima.

Ova knjiga predstavlja prvi cjeloviti pregled spomenika srednjovjekovnog zidnog slikarstva u kontinetalnom dijelu Hrvatske i po prvi puta iznosi na vidjelo do sada slabo poznat dio umjetničke baštine srednjeg vijeka.

Nakon što su šezdesetih godina 20. stoljeća objavljene reprezentativne monografije, Dalmatinske freske Cvite Fistovića i Istarske freske Branka Fučića, freskama kontinentalne Hrvatske posvećena je ova monografija.

Monografija se sastoji od uvodnog dijela u kojem se razmatraju povijesne i zemljopisne okolnosti nastanka spomenika, uloga naručitelja i pokrovitelja, tehnike slikanja, ikonografska obilježja zidnih slika i prijedlog njihove stilske periodizacije. U kataloškom dijelu predstavljeno je više od osamdeset lokaliteta na kojima se nalaze sačuvani spomenici, ili je njihovo postojanje zabilježeno u radovima ranijih istraživača, vizitatora i putopisaca. Veliki broj spomenika obrađenih u knjizi po prvi puta predstavljen je javnosti. Knjiga je opremljena i sa 180 fotografija opisanih lokaliteta.

Monografija pokazuje veliki broj sačuvanih spomenika srednjovjekovnog zidnog slikarstva, kao i njihovu visoku umjetničku vrijednost. Time je cjelina nacionalne srdnjovjekovne umjetnosti upotpunjenja i obogaćena prepoznavanjem ove značajne skupine spomenika koji svojom vrijednošću ne zaostaju za spomenicima u europskim središtima srednjovjekovne umjetnosti.

Pokazane veze s istovremenim ostvarenjima zidnog slikarstva u susjednim zemljama, Austriji, Italiji, Mađarskoj i Sloveniji, pridonose saznanjima o umjetničkim tokovima u srednjovjekovnim stoljećima na ovom području, kao još jedan prilog smještanju Hrvatske u srednjoeuropski kulturni i umjetnički kontekst.

Spomenici srednjovjekovnog zidnog slikarstva kontinentalne Hrvatske predstavljaju značajni dio naše umjetničke, kulturne i povijesne baštine, pa njihovo predstavljanje javnosti pridonosi prepoznatljivosti i očuvanju kulturnog identiteta i njegovog promicanja u Hrvatskoj i u svijetu. Nadamo se da će objavljivanje monografije Srednjovjekovno zidno slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj pridonijeti poticanju interesa javnosti za ovaj dio naše kulturne baštine, kao i brigu za njezino očuvanje.