Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje Apoksiomena u British Museumu u Londonu

U sklopu velike izložbe 'Defining Beauty. The body in ancient Greek art / Definiranje ljepote. Tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti' u British Museumu u Londonu, u petak, 10. travnja, bit će organizirano posebno cjelodnevno predstavljanje središnjeg eksponata izložbe hrvatskog Apoksiomena, pod nazivom Study day: The Athlete of Croatia: a bronze youth from the sea (Kolokvij: Hrvatski sportaš: brončani mladić iz mora).
vrijeme: 10.04.2015.
mjesto: London; British Museum
url: http://www.britishmuseum.org
Središnja tema izložbe, koja je u British Museumu otvorena do 5. srpnja, način je prikazivanja ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom 2 tisuće godina. Izloženo je oko 150 djela među kojima središnje mjesto zauzima hrvatski kip Apoksiomena, izronjen 1999. godine iz podmorja otočića Vele Orjule pored Malog Lošinja. Brončani kip mladog atletičara, visok 192 cm za kojeg se pretpostavlja da potječe iz 2. ili 1. stoljeća pr. Kr., nakon izranjanja u potpunosti je restauriran u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu i 2006. prvi puta izložen u Hrvatskoj u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Od tada je kip izlagan na više izložba, a najposjećenija je bila ona u Louvreu, od studenoga 2012. do veljače 2013. a ovo je njegovo prvo izlaganje u velikoj Britaniji.

Predstavljanje Apoksiomena British Museum organizirao je u suradnji s Ministarstvom kulture RH, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu, uz podršku Veleposlanstva RH u Londonu, a čini ga niz predavanja, diskusija, panel-diskusija o Apoksiomenu i antičkoj grčkoj brončanoj skulpturi kao i predstavljanje Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju te otoka Lošinja. Očekuje se da će na Kolokviju sudjelovati britanski muzejski stručnjaci te stručnjaci iz područja arheologije, očuvanja baštine, umjetnosti i povijesti koji će se, osim Apoksiomena, upoznati hrvatska znanstvena i stručna dostignuća te otok Lošinj kao kulturnu i turističku destinaciju.

Uvodno predavanje o otkriću i restauraciji Apoksiomena održat će Iskra Karniš Vidovič, viša konzervatorica Hrvatskog konzervatorskog zavoda u Zagrebu, dok će o Apoksiomenu i trenutnim podvodnim nalazima u istočnom dijelu Jadranskog mora govoriti Peter B. Campbell (Southampton University), nakon čega slijedi otvorena panel-diskusija u kojoj, uz Iskru Karniš Vidovič i Petera B. Campbella, sudjeluju Ross Thomas (British Museum) i Michael Fischer (Oxford Martime Trust). U nastavku kolokvija Judith Swaddling govorit će o Upotrebi antičke brončane skulpture, Ian Jenkis predstavit će izložbu Definiranje ljepote. Tijelo u antičkoj grčkoj umjetnosti, koju će sudionici Kolokvija pogledati uz organizirano vodstvo.

Iskra Karniš Vidovič održat će posebno predavanje o istraživanjima, konzervatorskom radu i izložbama vezanim uz kip Apoksiomena, a teme izlaganja dotiču se načina konzerviranja brončanih statua u British Museumu (Marilyn Hockey, Fleur Shearman) kao i dvojbi prilikom ustanovljavanja starosti i stilske pripadnosti brončanih skulptura na primjeru hrvatskog Apoksiomena (peter Higgs).

Tijekom Kolokvija arhitekt Saša Randić predstavit će novi Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, a direktorica TZ grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić predstavit će otok Lošinj predavanjem Lošinj, island of vitality. Program cjelodnevnog kolokvija završit će izlaganje Nj. E. dr. Ivana Grdešića, Veleposlanika RH.