Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'To je to?' Teatra Tirena

'To je to?' je nova predstava Teatra Tirena koja progovara o gubitku bliske osobe i prolaznosti života koja uz živu glazbu, pripovijedanje, pjesmu, elemente neverbalnog kazališta i animaciju predmeta pokušava djeci približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema. Premijera će se održati u subotu, 28. veljače, s početkom u 16 sati.
vrijeme: 28.02.2015. 16 h
mjesto: Zagreb; Teatar Tirena, Kačićeva 6a
url: http://www.tirena.hr/

Namijenjena je djeci uzrasta od 3 do 7 godina.

„To je to?“

Nakon niza predstava koje se bave problemima s kojima se susreću djeca i mladi (prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje, seksualni odgoj, tolerancija), Teatar Tirena se u svojoj novoj predstavi „To je to?“ namijenjenoj djeci predškolskog uzrasta bavi gubitkom bliske osobe i tugovanjem koji su sastavni dio života.

Nakon istraživanja u radionici „Kazalište za najmlađe“ namijenjenoj odgajateljima i dramskim pedagozima, autorski tim krenuo je od pretpostavke da su djeca predškolske dobi često vrlo doslovna i postavljaju konkretna pitanja: Što se dogodi kad tijelo prestane raditi? Što to znači da je netko umro? Kamo je otišao? Zna li da je mrtav? Ako je tijelo prestalo raditi, možemo li ga popraviti? Možemo li nabaviti drugo? Ta i mnoga druga pitanja djeca postavljaju odraslima koji često ne znaju što bi odgovorili. Predstava „To je to?“ će kroz priču o djevojčici Sari, njenoj baki i lampici Sunčici pokušati približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema. Predstava koristi živu glazbu, pripovijedanje, elemente neverbalnog kazališta i manipulaciju predmeta.

Prema ideji Margarete Milačić koncept su osmislile redateljica Tina Hofman, dramaturginja Nina Horvat i glumica Petra Težak a glazbu je skladao i uživo je izvodi gitarist Darko Horvat.


Kad nekoga više nema…
To je kao kad je lijep dan i trčiš po parku i super ti je, a onda padneš i ogrebeš si koljeno, pa ti ide krv. Pa te jako, jako boli. A onda ti prestane ići krv i imaš ranicu, pa te boli malo manje. A onda ta ranica zaraste i boli te još manje. Pa onda imaš krastu i boli te još malo manje. Onda prođe još vremena, pa više nemaš krastu i ne boli te skoro uopće. Imaš samo ožiljak. I ne boli te više... Ali znaš da je tu nekad bila ranica. I da te nekad boljelo. A ožiljak postaje sve bljeđi, ali nikad skroz ne nestane. Samo ga se više ne sjetiš svaki dan, sjetiš ga se sve rjeđe i rjeđe… A kad ga se sjetiš, ne misliš na to kako te boljelo, nego kako je bio lijep dan i kako ti je bilo super trčati po parku.

Predstava „To je to?“ premijerno će biti izvedena u subotu 28. veljače u 16 sati, u prostoru Teatra Tirena u Kačićevoj 6a. Karte su u slobodnoj prodaji za izvedbu u nedjelju 1. ožujka u 11h.

Teatar Tirena kazalište je za djecu i mlade specijalizirano za interaktivne predstave u kojima publika aktivno sudjeluje. Tirena ima svoj dramski studio s 15 dramskih grupa svih uzrasta, od predškolaca do studenata, redovito organiziraju raznovrsne kazališne radionice, a svako ljeto i Kazališni kamp u Pazinu i Zagrebu. U Biblioteci Tirena izdane su tri zbirke igrokaza za djecu i mlade – „Maštoplov“, „Panika u Strahogradu“ i „Kaos prije premijere“.