izložba

Pošta iz koncentracijskih logora Jasenovac i Stara Gradiška


vrijeme: 28.01.2013. 12,00
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21
organizator: Spomen-područje Jasenovac / Hrvatski državni arhiv

U Hrvatskom državnom arhivu u ponedjeljak, 28. siječnja, u 12 sati, otvara se izložba 'Pošta iz koncentracijskih logora Jasenovac i Stara Gradiška'. Postav izložbe čini izbor iz zbirke Spomen-područja Jasenovac koja sadržava četrdeset i četiri pisma zatočenika logora Jasenovac, Stara Gradiška i Danica (u Koprivnici).

Na dvanaest plakata predstavljene su reprodukcije i transkripti odabranih dopisno-povratnih karata i pisama koje su zatočenici logora Jasenovac i Stara Gradiška izmjenjivali s obitelji i prijateljima. Dopisno-povratne karte su bile posebne dopisnice tiskane za ustaške logore na koje se smjelo napisati do dvadeset riječi teksta isključivo obiteljske naravi; njihov je sadržaj pažljivo pregledavan, a paketi s hranom i lijekovima koje su zatočenici primali su cenzurirani.


Iako su logorske dopisno-povratne karte bile jedina dozvoljena pošta iz logora, neki su zatočenici potajno uspjeli poslati i opširnija i slobodnije pisana pisma. Posebno su zanimljiva pisma Ivice Sabljaka, političkog zatočenika u logoru Stara Gradiška, koji je s Odborom za pomoć logorima u Zagrebu uspio u tajnosti izmjenjivati vrlo opsežne poruke.

Pošta zatočenika ustaških logora vrijedna je kao povijesni dokument, a ima i veliku emotivnu vrijednost jer je često posljednji trag koji su ostavili zatočenici stradali u logoru. Autorica izložbe je Maja Kućan, a autorica grafičkog rješenja Maja Halapija.

(I.P., 23.01.2013)