Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljiva energija / Obnovljiva kultura: Održivo – za koga?

Međunarodna interdisciplinarna radionica o tehnologiji,politici, umjetnosti, energiji i održivosti 'Obnovljiva energija / Obnovljiva kultura: Održivo - za koga?', održava se od 28. do 30. studenoga, u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.
vrijeme: 28.11.2014.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Održivo za dizajnere?
Održivo za graditelje?
Održivo za vlasnike?
Održivo za korisnike?
Održivo za porezne obveznike?
Održivo za banke?
Održivo za političare?
Održivo za okoliš?
Održivo za buduće generacije?

Namjera je potaknuti sveobuhvatnu diskusiju o održivim energijama - i obnavljanju kulture - uklapanjem principa i praksi održive energije u svakodnevni život. Cilj nam je da MSU posluži kao dobar primjer za ostale javne institucije u smislu najboljih pristupa obnovi energetskog profila.
 
Projektom želimo pokazati da se tranzicija prema održivoj energiji ne mora odvijati nauštrb neinformirane šire populacije, uz profit namijenjen samo eliti kao što je čest slučaj s masovnom primjenom tehnologija. Ova se tranzicija može razvijati kroz demokratske strukture na osnovi horizontalnog društvenog umrežavanja, i to na način koji će koristiti svima bez da se pretvori u još jednu zamku za opću populaciju.

Tijekom tri dana radionica od 10 do 17 sati u Školici, edukacijskom prostoru MSU-a, razradit ćemo teme iznesene prošle godine na konferenciji Obnovljiva energija / Obnovljiva kultura. Prezentacije govornika pokrivat će sljedeće teme: 1) implementaciju i rizike obnovljivih energija, 2) održivu arhitekturu i 3) mobilizacijske strategije u civilnom društvu. Neposredni predmeti istraživanja bit će potencijalni načini unapređenja energetskog profila Muzeja, te dizajnerski aspekti predloženog edukacijskog paviljona na krovu inspiriranog tradicionalnom hrvatskom drvenom kućom. Prezentirat ćemo parametre za instaliranje krovnih fotonaponskih elektrana uz analizu lokalne potrošnje, ekonomije i učinka CO2. Ukazat ćemo na brojne primjere alternativnih metoda gradnje i održive prakse u arhitekturi s naglaskom na mogućnosti koje pruža gradnja kuće od slame, a posebnu pažnju posvetit ćemo ekološkom učinku materijala odabranih za gradnju. Modeli utjecaja i obnove društva s fokusom na odluke na gospodarskoj i strateškoj razini – uz iznošenje povijesnih primjera i sadašnjih inicijativa – služe poticanju interdisciplinarnog promišljanja obnovljivih energija i održivosti među mlađim stručnjacima.

Svi dani radionice otvoreni su za javnost te uključuju manje radne skupine (2. i 3. dan) i plenarne diskusije. Sudionici će drugoga dana u prijepodnevnim satima imati priliku predstaviti projekte i probleme (najavljene tijekom registracije) kako se iste uključilo u diskusiju. Istoga će se dana u poslijepodnevnim satima panel-diskusijom obraditi šira slika vezana uz proizvodnju energije i okoliš.

U petak 28. studenog održat će se svečana dodjela nagrade CLICK u organizaciji DOOR-a.