Preskočite na glavni sadržaj

Usmena predaja: folkloristički aspekti i interdisciplinarna vizura

Međunarodni znanstveni skup 'Usmena predaja: folkloristički aspekti i interdisciplinarna vizura' održava se 13. i 14. studenoga,u Institutu za etnologiju i folkloristiku.
vrijeme: 13.11.2014.
mjesto: Zagreb; Institut za etnologiju i folkloristiku, Šubićeva 42
url: http://www.ief.hr
Predaja je iznimno aktualna kraća prozna vrsta, koja izrasta iz povijesnih kronika i stare literature, ali ponajviše iz usmenih svjedočanstava, obreda, vjerovanja, nerijetko s jako iskazanim osjećajem zbiljnosti opisanoga događaja s motrišta aktera-kazivača. Ona je istodobno i dokument pučkoga poimanja svijeta i usko povezana s društvom, društvenim normama i vrijednostima zajednice. Ima naglašene elemente neobičnog, fantastičnog i u likovima i u događajima te se njezina interpretacija i u domaćoj i svjetskoj znanosti kretala uvijek između mitološkog značaja i vrednovanja te prosuđivanja vjerodostojnosti povijesnoga diskursa. Smatrana i  fluidnom i nestabilnom pripovjedačkom vrstom, postavlja i ostavlja struci brojna do danas neriješena teorijska, semantička i šira epistemološka pitanja.

Stoga priređujemo međunarodni znanstveni skup, gdje će znanstvenici iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovenije, Srbije, koji se niz godina sustavno bave istraživanjima predaja, u aktivnom dijalogu, iz različitih znanstvenih perspektiva i raznovrsnih metodologija razmotriti, raspraviti i prokomentirati neke od naznačenih točaka kako bismo zajedno pridonijeli vidljivosti i razvoju struke:

–  neriješena pitanja jednoznačnog imenovanja,
– pripovjedački/narativni oblici u kojima se ostvarivala nekoć, a i danas (memorat, fabulat, kronikat),
– stilske oznake: nestabilnost oblika i sadržaja, tradiranja, sažimanja, upitna estetska  funkcija,
– odnos prema ostalim žanrovima (bajci, legendi, šaljivoj priči, vicu, traču, glasinama, osobnim pričama, biografiji, autobiografiji, pripovjednim pjesmama),
– čvrste tekstovne veze i fikcijska razgraničenja s običajima/obredima i vjerovanjima,
– remitologizacija danas, popularnost i poraba mitskih predaja,
– mediji kao izvori i posredovatelji žanra,
– suvremene (tzv. urbane) predaje – aktualizirana reinterpretacija klasičnih tekstova ili novi žanr,
– terenska istraživanja danas.
Program