Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena međunarodna platforma za festivale u kulturi

Nova međunarodna festivalska platforma u nastajanju - Europe for Festivals, Festivals for Europe (Europa za festivale, Festivali za Europu) - EFFE želi povezati festivale posvećene umjetnosti i njezinoj zajednici, istaknuto je na njezinom predstavljanju u zagrebačkom kinu 'Europa'.
vrijeme: 13.09.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.effe.eu/

Taj projekt pokrenula je Europska udruga festivala (European Festivals Association - EFA) kao pilot projekt Europske komisije. Na predstavljanju u suorganizaciji EFA-e i Hrvatskoga društva skladatelja (HDS), glavna tajnica EFA-e Kathrin Deventer pozvala je sve hrvatske festivale u kulturi da posjete internetske stranice - www.effe.eu i do 15. studenoga prijave se na natječaj za prve dvije godine 'izdanja' platforme, odnosno za 2014. i 2015. godinu.

Pri tomu, rekla je Deventer, nije važno radi li se o velikim ili malim festivalima, već će se prijave vrednovati po tri osnovna kriterija - da je to doista umjetnički festival, da je uključen i povezan sa sredinom u kojoj se održava te da ima i međunarodnu prepoznatljivost.

Istaknula je da je cilj pokretača te nove festivalske platforme vrlo ambiciozan, pomalo i idealistički, te objasnila da to znači da im je namjera da EFFE postane portal namijenjen stručnoj i općoj javnosti za otkrivanje umjetničkih festivala diljem Europe.

Napomenula je da u svijetu jača kulturni turizam pa ljubitelji umjetnosti vole i za svoje godišnje odmore otputovati na željeni festival tako da će, jedna od zadaće EFFE, biti poboljšati pristupačnost različitih europskih festivala pružanjem ključnih informacija o njima. Uz to, namjera je da EFFE obogati festivalski krajolik promoviranjem trendova u umjetničkoj izvrsnosti i inovativnosti festivalske produkcije.

Potporu hrvatskoga Ministarstva kulture toj platformi izrazio je Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture te istaknuo kako je za njezin uspješni start i razvoj važna suradnja ministarstava kulture i turizma.

Glavna tajnica EFA-e dodala je da je jedna od inicijativa EFFE '"kvalitetna marka" koju dobivaju festivali s umjetničkom predanošću, uključenošću u lokalne zajednice, ali i u europske te globalne vizije. Deventer je zaključila je da je EFFE zapravo "ulaz u europske festivale specijalizirane za kulturu".

O potankostima projekta govorili su i glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban i koordinatorica projekta za Hrvatsku Mirna Gott.

Europska udruga festivala jedna je od najstarijih kulturnih mreža u Europi. Osnovana je u Ženevi 1952. godine kao zajednička inicijativa dirigenta Igora Markevitcha i filozofa Denis de Rougemonta. (Hina)