Preskočite na glavni sadržaj

Kotor: premijera dokumentarnog filma o hrvatskom književniku Viktoru Vidi

Dokumentarni film o hrvatskom pjesniku Viktoru Vidi (1913. – 1960.) 'Svemir osobe', snimljen u povodu 100. obljetnice pjesnikova rođenja, premijerno će biti prikazana 11. rujna u Kotoru, u kinu 'Boka'.
vrijeme: 11.09.2014.
mjesto: Brussels, Belgium
url: Kaaistudio

Film govori o životu i radu pjesnika, a ujedno je i prvi film koji je ikada snimljen o Viktoru Vidi.

Po scenariju Bogića Rakočevića film je režirao poznati crnogorski redatelj Husein Bato Dukaj. Snimljen je u koprodukciji Centra za očuvanje kultura manjina Crne Gore i Radio televizije Crne Gore.

Viktor Vida rođen je u Perastu 1913. godine. Bio je iznimno obrazovan i veliki znalac ne samo talijanske poezije (i sam je pisao pjesme na talijanskom jeziku). Živio je u dosluhu s vrhovima modernoga europskog pjesništva, čak i onda kada ga je nesretna emigrantska kob odvela do daleke Argentine, gdje je uvjeren u egzistencijalnu neizglednost počinio samoubojstvo 25. rujna 1960. god.

Vida je diplomirao u Zagrebu povijest južnoslavenskih književnosti i talijanski jezik s književnošću. Od 1943. radio je u Rimu kao član uredništva Agenzia Giornalistica Italo-Croata, a početkom 1948. seli se u Argentinu.

Prve pjesme objavio je u nikšićkoj "Slobodnoj misli", a potom nastavlja objavljivati u zagrebačkom "Savremeniku" te u "Hrvatskoj reviji" u Buenos Airesu.

Poznata su njegova djela "Svemir osobe", "Sužanj vremena", "Otrovane lokve", "Otključana škrinjica".

Viktor Vida se smatra jednim od najvažnijih hrvatskih pjesnika u emigraciji. (Hina)