Preskočite na glavni sadržaj

Jazzelsa / Jelsa Jazz Festival

Od idućeg tjedna otok Hvar će se upisati na listu lokacija međunarodnih jazz festivala. Tijekom dva dana, 20. i 21. kolovoza, na Trgu sv. Ivana i u Velikom parku u Jelsi će nastupiti neka od najznačajnijih imena progresivne jazz scene Jugoistočne Europe.
vrijeme: 20.08.2014.
mjesto: Maribor, Slovenia
url: http://www.maribor2012.eu/en/

Prvi dan festivala posvećen je legendarnom bubnjaru Lali Kovačevu, jednom od začetnika europske jazz avangarde 70-ih godina. Jedinstveni glazbeni izričaj Lale Kovačeva objedinjuje elemente jazza i balkanskog folklora zbog čega mu je glazbena kritika nadjenula titulu pionira world glazbe. Početkom 90-ih godina Lala je prekinuo svoju globalnu glazbenu karijeru i skrasio se u Zavali na otoku Hvaru gdje je i preminuo u rujnu 2011. godine. Serbian Jazz Bre Project svirat će Laline kompozicije uz video projekcije  isječaka iz dokumentarca "Impressions of Lala Kovačev" redatelja Vanje Srdića. Iste večeri nastupiti će i hrvatski Chui koje je Aleksandar Dragaš nazvao “međunarodno značajnim hrvatkim jazz proizvodom”, dok je Zoran Stajčić oduševljen inovativnošću njihove glazbe u recenziji posljednjeg albuma napisao: “Chui kao da su pali s Marsa na hrvatsku glazbenu scenu”.

Drugi dan festivala otvoriti će jedan od najznačajnijih makedonskih sastava današnjice - Foltin. Sa skoro 20-godišnjom karijerom i sedam studijskih albuma iza sebe, Foltin je uvijek spreman iznenaditi publiku mješavinom nadrealnih, strastvenih i dinamičnih glazbenih priča i stilova. Svoju glazbu Foltin opisuju kao “pseudo emigrant cabaret” jer se njihovi nastupi često pretvaraju u prave performanse. U sam suton festivala otplesati ćemo uz trojac Kapec, Delač, Novoselić okupljen u najnovijem projektu Progressive Dance Sunrise sa ciljem, kako kažu, “da se u otvorenoj formi iskušaju granice klupske live svirke”. Žanrovski tijek njihove glazbe uvelike je zavisan od publike i ambijenta, zbog toga su njihovi nastupi uvijek nepredvidljivi i izazovni.

Jazzelsa – Jelsa Jazz Festival odvažno kroči neutabanim stazama regionalne jazz produkcije za festivalsku publiku koja želi zaviriti u škrinjicu sa jedinstvenim glazbenim blagom ovog djela Europe.

Program oba dana počinje u 21:00.

Organizator: TZ Jelsa
Selektor programa: Lab 852