Preskočite na glavni sadržaj

Kolektivna izložba umjetničke obitelji Zelenko u Grožnjanu

Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja kolektivnu izložba umjetničke obitelji Zelenko 'Vizualni eseji o prisutnosti' koja će biti otvorena u subotu, 31. svibnja, u 20 sati. Izložbu će predstaviti Eugen Borkovsky.
vrijeme: 31.05.2014. 20 h
mjesto: Grožnjan; Gradska galerija Fonticus Grožnjan
url: http://www.gallery-fonticus-groznjan.net/

Izlažu:

Lea Bernetič Zelenko
Sonja Rauter Zelenko
Karel Zelenko
Marko Zelenko
Martin Zelenko
Nina Zelenko
Rok Zelenko

Uvod:

Ovaj izložbeni projekt odskače od uobičajenog. Razlozi za to su specifičnosti međusobnih odnosa autora radova. Naime, radi se o tri generacije jedne proširene obitelji u kojoj se
svi članovi bave umjetnošću, a koja je obilježila tijek trajanja Grada umjetnika. Ove dvije činjenice usmjeruju ovu prezentaciju i objedinjuju autore koji dogovorno izložbu posvećuju Grožnjanu.

Shodno generacijama i poetikama vremena u kojem su autori stasali, djelovali i još uvijek djeluju, ova izložba je heterogena po interpretacijama oblika, ali homogena po emaniranim energijama. Raspon kreativnog izričaja pokriva stilske odrednice iz vremena sredine prošlog stoljeća pa do recentnih multimedijskih iskaza.

Pitanje smisla proizvodnje umjetničkih predmeta ovoj grupi autora nije problem. Oni jednostavno tako osjećaju i čine. Sve zastupljene autorice i autore odlikuje naglašena individualnost pa se, unutar vremenskih stilskih odrednica kojima bi trebali pripadati pojedini umjetnici, osjećaju otkloni. U konačnici, Grožnjan dobiva sjajnu prezentaciju snažnih povijesno-artističkih obilježja. Izložba je kreativni dokument o ustrajnosti od 1965. do 2014. godine, a godinu dana prije obilježavanja 50. godišnjice proglašenja Grožnjana Gradom umjetnika.

Eugen Borkovsky