Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Aquae Iasae' u Ljubljani

U ponedjeljak, 21. svibnja, u prostoru Cankarjevog doma u Ljubljani, otvara se izložba 'Aquae Iasae', u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Cankarjevog doma. Izložba je otvorena do 26. listopada.
vrijeme: 21.05.2014.
mjesto: Ljubljana; Cankarjev dom
url: http://www.amz.hr
Na izložbi se predstavljaju rezultati istraživanja od 2011. do 2013. godine kada su u arheološkim iskopavanjima  prostora oko prirodnog izvora termalne vode pronađeni brojni natpisi, skulpture i reljefi, ali i 17000 rimskih kovanica koji su kao zavjetni darovi ubacivani u termalni izvor  od 1. Do 4.st. Osim kamenih spomenika bit će predstavljen i ostali arheološki materijal (keramika, staklo, metal), ali i 3D rekonstrukcije i animacije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje.

Na području grada Varaždinskih Toplica uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1. do 4. st. rimsko naselje Aquae Iasae. Prirodni izvor termalne ljekovite vode nalazi se u današnjem gradskom parku, a upravo oko tog izvora Rimljani su izgradili javni dio naselja - izrazito kultno-lječilišnoga karaktera. Sustavnim arheološkim  istraživanjima, koja  na toj lokaciji od  1953. godine provodi Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, otkriven je  kompleks rimske javne arhitekture, u raznim fazama izgradnje od 1. do 4. st. po Kr.  Kompleks se  sastoji  od kupališnog dijela, koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom te prostora oko izvorišta – svetište oblikovano kao forum s hramovima i trijemovima.

Najnovija arheološka istraživanja koja su provedena tijekom  2011. , 2012. i 2013.  godine dala su podatke o izuzetno zanimljivim građevinskim rješenjima oko prirodnog izvora termalne vode, a brojni nalazi kamenih spomenika potvrđuju izuzetni značaj koje je ovo rimsko naselje imalo kao lječilišno, ali i kao kultno središte u kojem su štovana božanstva vezana uz zdravlje i ozdravljenje. 
 
U uvodnom dijelu izložbe prikazani će biti najznačajniji nalazi  otkriveni tijekom 60 godina koliko traju arheološka iskopavanja na lokaciji u gradskom parku u Varaždinskim Toplicama kao i dosadašnje spoznaje o rimskom naselju Aquae Iasae. Pored skulpture božice Minerve, otkrivene još 1967. godine i slučajnih nalaza reljefa i natpisa otkrivenih u 19.st., te dijelova arhitekture, izložen će biti i materijal iz arheoloških istraživanja kupališta i bazilike, te nalazi sa prostora svetišta.

Glavni dio izložbe obuhvaća nalaze otkrivene od 2011. do 2013. godine kada je u konstrukciji izvorišnog bazena, kojim su Rimljani ogradili prirodni izvor termalne vode pronađena velika količina natpisa i reljefa. Naime, u obnovi  izvorišnog bazena u 4.st. za gradnju su korišteni natpisi i reljefi iz 2-3.st., a dijelovi skulptura korišteni su za zatrpavanje prostora iza zidova. Posebno se ističu nalazi skulptura Apolona i Dijane, a uz njih će na izložbi  biti izloženo i više reljefa (s prikazima nimfi, Eskulapa, Salus, Izide i dr.), te natpisi i  i žrtvenici posvećeni raznim božanstvima (Minervi, Izidi i Serapisu, nimfama i dr.). Izloženi će biti i predmeti koji su kao zavjetni darovi ubacivani u izvor termalne vode (novac, nakit i dr.), a video materijalom prikazat će se i  sama arheološka istraživanja koja su provođena u vrlo specifičnim uvjetima, u prostoru stalnog izviranja termalne vode.