predavanje, tribina

Predavanje Annemarie de Wildt u MDC-u


vrijeme: 24.09.2012. 13,00
mjesto: Zagreb; Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44
organizator: Muzejski dokumentacijski centar

U Muzejskom dokumentacijskom centru, danas, 24. rujna, s početkom u 13 sati, održat će se predavanje Annemarie de Wildt pod nazivom 'Kontroverzne, intimne ili marginalne teme - atraktivne izložbe za posjetitelje'. Ulaz je slobodan.

Na međunarodnoj muzejskoj sceni Amsterdam Museum izdvaja se kao institucija koja dugi niz godina uspješno prezentira društvene / intimne teme. Prvi su predstavili povijest homoseksualizma i tradiciju muslimanskih ženskih pokrivala za glavu – marame (hidžab).
 
Na spomenutim izložbama nije bio izlagan veliki broj predmeta, ali je važno naglasiti da su uz njih bile uključene osobne priče. Ovako koncipirane izložbe uspjele su privući interes šire javnosti pa se muzej, zahvaljujući ovakvim projektima, otvorio prema novoj publici. Te su izložbe ostvarile uspjeh, postale su važan kulturni događaj koji je više rasvjetljavao kontroverzne, intimne ili čak naizgled marginalne teme.
 
Veliki doprinos u organizaciji izložaba i prezentaciji takvih atraktivnih urbanih antropološko - socioloških tema dala je Annemarie de Wildt, viša kustosica spomenutoga muzeja. Bila je autorica različitih izložbi s kontroverznom, intimnom ili marginalnom tematikom, kao što je povijest prostitucije u Amsterdamu, tetovaže kod mornara, trudnoća i porod u predmodernom razdoblju, amsterdamske pjesme, gradske trgovine, odnos između ljudi i životinja u gradu te odnos ljubavi i mržnje između građana Amsterdama i nizozemske vladajuće kuće Orange. Osim toga Annemarie de Wildt je radila i na različitim izvaninstitucionalnim projektima koji su uključivali suradnju s muzejem.
 
Najnoviji projekt 400: Holland – Türkiye govori o dugoj povijesti ekonomskih i diplomatskih odnosa Nizozemske s otomanskom i suvremenom kulturom Turske. Projekt uključuje različita događanja među kojima je posebno atraktivna prezentacija turske gastronomske baštine temeljena na pričama predstavljenima u vidu “kulinarskog safaria” po trgovinama i restoranima.
 
Annemariede Wildt će na predavanju, na koje su dobrodošli svi muzejski djelatnici, predstaviti realizirane izložbene projekte kontroverzne, intimne i marginalne tematike Amsterdam Museuma. Govorit će se i o praktičnoj strani projekata kao što je razmatranje faktora presudnih za izbor društveno osjetljivih i atraktivnih tema, o specifičnostima organizacije spomenutih multumedijalnih izložbi, o načinu suradnje s marginalnim skupinama uključenima u prezentaciju teme, kao i o društvenoj valorizaciji nastaloj na rezultatima njenih iznimno prihvaćenih realiziranih kulturoloških projekata.

Annemarie de Wildt (r. 1956.) studirala je povijest na Vrije Universiteit Amsterdam. Radila je za  Fakultet na kojem je studirala, potom na Nederlandse televisie (IKON en VPRO), de Anti-Apartheids Beweging te kao freelance organizatorica izložbi i konzultantica za kulturne projekte. U Amsterdam Museum de Wildt je među prvim izložbama s marginalnom temom organizirala Ljubav na prodaju, 400 godina prostitucije u  Amsterdamu (2002.), a slijedio je kasnije niz drugih kako u muzeju u kojem radi tako i u inozemstvu (Engleska, Njemačka). Sudjelovala je u organizaciji nekolicine međunarodnih izložbi među kojima je projekt Poduzetničke kulture u europskim gradovima u koji je uključena i Hrvatska. Izdala je niz različitih knjiga, kataloga i članaka.

(M.K., 24.09.2012)