Preskočite na glavni sadržaj

Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica objavila je zbornik radova 'Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive'.
mjesto: Koprivnica
url: http://www.knjiznica-koprivnica.hr
U nakladi Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica nedavno je objavljen zbornik radova 'Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive'.

Na svojih 130 stranica knjiga  sadrži izlaganja s istoimenog stručnog skupa, održanog u Koprivnici 2011. godine povodom pete obljetnice održavanja knjižnične usluge za slijepe i slabovidne u Koprivnici i evaluacije njezinog značaja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.  Zbornik daje uvid u postojeće stanje i perspektive ove usluge u Hrvatskoj, Sloveniji i Međunarodnom savezu knjižničarskih društava i ustanova (The International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA).

Istovremeno, utvrđuje smjernice za buduće kvalitetnije pružanje knjižnične usluge ne samo za slijepe i slabovidne osobe, nego i sve one koji ne mogu čitati standardni tisak. Prema recenzentici, mr.sc. Ljiljani Sabljak, ovom publikacijom problematika knjižnične usluge za slijepe i slabovidne postaje široko dostupna cjelokupnoj stručnoj i kulturnoj javnosti. Ujedno se nude programi i prijedlozi za buduće djelovanje kako hrvatskoj stručnoj knjižničarskoj zajednici, tako i hrvatskoj javnosti. 

Uz predgovor,  zbornik sadrži jedanaest stručnih članaka, te prilog o iskustvima korisnika koji je napisala Vesna Babić, tajnica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije pod nazivom 'Knjižnica je više od posudbe zvučnih knjiga za osobe s oštećenjem vida : pozitivna iskustva članova Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije s knjižničnom uslugom za slijepe i slabovidne'.

Ovo je treća knjiga, koju je objavila koprivnička knjižnica i to nakon monografije 'Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : spomenica Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica ( 2010.) i priručnika 'Igrajmo se ! Čitaj mi! : priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu : preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti' ( 2012.).