Preskočite na glavni sadržaj

Klasični Rim na tlu Hrvatske

Klasični Rim na tlu Hrvatske
Izložba 'Klasični Rim na tlu Hrvatske: arhitektura, urbanizam, skulptura' otvara se u Galeriji Klovićevi dvori, u četvrtak, 27. ožujka, u 20 sati, a ostaje otvorena do 25. svibnja.
vrijeme: 27.03.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://www.galerijaklovic.hr
Rimska vladavina na tlu današnje Hrvatske zasigurno je, pored grčke, ostavila osnovne kulturološke predispozicije za integraciju ovog područja u zapadnoeuropski civilizacijski kulturni krug te postavila dugoročno temelje za razvoj osnovnih klasičnih obilježja materijalne kulture, osobito u domeni urbanizma, arhitekture i umjetnosti. I nakon sloma golemog imperija njihova je baština kao inspiracija ostala integrirana u nasljeđu globalne zapadnoeuropske civilizacije.

Izložba Klasični Rim na tlu Hrvatske: arhitektura, urbanizam, skulptura predstavlja sintezu onoga najznačajnijeg što nam je razdoblje antičkog Rima ostavilo u nasljeđe. Na jednome mjestu će biti prikazano oko 150 artefakata iz razdoblja klasične rimske prisutnosti na našem teritoriju (tadašnje rimske provincije Dalmatia, Pannonia i Histria) koji su razasuti po mnogim hrvatskim muzejskim institucijama.

Izlošci su posuđeni iz sljedećih institucija: Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej u Puli, Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Muzej Slavonije Osijek, Muzej Cetinske krajine - Sinj, Zavičajni muzej Poreštine, Gradski muzej Omiš, Arheološki muzej Narone, Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, Muzej Brodskog Posavlja, Gradski muzej Vinkovci, Gradski muzej Sisak, Muzej Đakovštine, Gradski muzej Karlovac, Muzej Međimurja, Čakovec, Grad Opuzen i Grad Daruvar. Na pripremi izložbe je sudjelovao velik broj vrhunskih hrvatskih stručnjaka iz različitih područja arheologije koji svojim tekstovima čine kontekst za razumijevanje segmenata na izložbi.

Posjetitelji će moći vidjeti arhitektonska i urbanistička rješenja koja su rimski graditelji ostavili kao vitalnu i trajnu baštinu aktualnu do današnjih dana, zatim rimsku skulpturalnu plastiku koja je, pored arhitekture i urbanističkih projekata, diljem zapadnog Ilirika činila jedinstvenu rimsku kulturnu matricu obilježivši cijeli taj prostor klasičnom vještinom promišljanja i izrade, kako rimskih, importiranih, tako i domaćih, zatečenih tema i njihovih sinkretiziranih varijacija.

Promatrajući nastanak i primjenu sustava ortogonalne mreže gradskih komunikacija u formiranju urbanih centara diljem Carstva te pratećih infrastrukturnih objekata (mostovi, kanali, akvadukti, kupališta, ceste) predočavaju nam se obilježja i forme rimske arhitekture i urbanizma, uvodeći nas u svijet mreže rimskih gradova unutar današnjeg hrvatskog prostora: od Histrije i njezinih središta Pole, Parentija i Nezakcija, preko dalmatinskih središta rimske moći - Salone, Jadera i Narone, do Panonije i njezinih urbanih centara - Siscije, Murse, Cibala. Iz razdoblja rimske vladavine na našem prostoru potječu iznimni visokourbanizirani kompleksi i građevine poput Hrama Augusta i Rome i Amfiteatra u Puli, Dioklecijanove palače u Splitu, termi u Varaždinskim Toplicama (Aquae Iasae)kao poznatom lječilišnom središtu rimske provincije Panonije...
Više o izložbi - ovdje.