Preskočite na glavni sadržaj

Sveti Vlaho u suvremenoj umjetnosti

Izložba pod nazivom 'Sveti Vlaho u suvremenoj umjetnosti' otvorena je 27. siječnja, u predvorju dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a postav je i u Galeriji 'Sebastian'.
vrijeme: 27.01.2014.
mjesto: Dingy St Clair, France
url: http://www.chambreclaire.fr/
Kako je istaknuo jedan od autora, povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, udruga Festa Dubrovnik, podružnica Hrvatske matice iseljenika iz Dubrovnika i Galerija 'SebastianArt' pozvali su likovne umjetnike da se prijave na skupnu izložbu 'Sveti Vlaho u suvremenoj umjetnosti', a tema je morala biti vezana za lik ili štovanje sveca zaštitnika Dubrovnika, svetog Vlaha. Od ukupno prijavljenih 78 radova ocjenjivački sud (akademski slikar Josip Škerlj, povjesničari umjetnosti Antun Karaman i Marin Ivanović) odabrali su 46.

'Tema Feste svetoga Vlaha, godišnje svečanosti slavljenja dubrovačkog sveca zaštitnika, česta je u dubrovačkom slikarstvu. Motiv svečevog lika jedan je od najčešćih sakralnih prikaza u vizualnoj kulturi Dubrovnika uopće jer je, osim religijske, imao i državnu ulogu pa ga nalazimo na novcu onodobne Dubrovačke Republike, na zastavi i drugim državnim insignijama, na oltarnim palama i velikim slikarskim narudžbama, grafičkim listovima, u zlatarskim prikazima, kamenim skulpturama po zidinama, a u kasnijim razdobljima na brojnim slikama i skulpturama po dubrovačkim domovima', rekao je Marin Ivanović.

Na izložbi su, među ostalima, izloženi radovi Nikoline Šimunović, Tonka Smokvine, Josipa Ivanovića, Ivane Miloglav-Ivanković, Aide Hebib-Raguž, Pere Skvrce, Iris Lobaš-Kukavčić, Lorena Ligorija i Josipa Trostmanna, Eugena Varzića, Tihomira Hreneka, Steve Marića ili Viktora Šerbua, Anamarije Bezek, Izete Sabljić, Stjepka Mamića, Pavice Pirc, Ivane Jovanović-Trostmann, Sandre Radić-Parać i Ivana Peraka, Tisje Kljaković-Braić, Eve Zvrko, Nade Zec-Ivanović i Josipa Škerlja, Lukše Peka, Antonije Rusković, Mirice Dubčić, Tomislava Gusića, Josipa Botterija, Jagode Lasić, Miše Baričevića i Duje Medića.

Izložba 'Sveti Vlaho u suvremenoj umjetnosti', kao pokušaj odabira i prezentiranja najboljih prikaza te sakralne i tradicionalne teme, važan je likovni doprinos Parcu čija je svečanost iskočila izvan zidina maloga grada i postala nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva, istaknuo je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.
(Hina)