Preskočite na glavni sadržaj

'Banket blitvanski' premijerno u Histrionskom domu

U nedjelju, 15. prosinca, u 20 sati, u Histrionskom domu će biti premijerno izvedena predstava 'Banket blitvanski', kako ga je naslovio autor prilagodbe Krležinog romana 'Banket u Blitvi', a ujedno i redatelj - Mladen Vukić. Reprizna izvedba će se održati 16. prosinca, u isto vrijeme.
vrijeme: 15.12.2013. 20 h
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.kontejner.org/

Imaginarni zemljopis, ali konkretno vrijeme Krležinog romana postaju univerzalni kod. Čitan s današnje distance taj kod otkriva što je sve još uvijek živo, a trebalo je umrijeti (i nikako da umre) i još uvijek određuje suvremene estetske, ideološke, ekonomske i realpolitičke sfere.

Adaptacija se bavi dvama svjetonazorima: onim „vojničke čizme“ i nasuprotnom logikom „kutije olovnih slova“, zapravo svim onim između tih dviju krajnosti.

U crnome okviru, sa grančicom zimzelena, visila je tu na zidu ceduljica Burjanskoga: papirić ne veći od tri centimetra. Istrgnut iz jedne šegrtske bilježnice. Isprecrtan u kvadrate. A na tome zgužvanom požutjelom papiriću, danas već sasvim izblijedjelom, bilo je ljudskom krvlju napisano: »Burjanski svima! Ovo je naša posljednja noć, bog nam se smiluj, nas mu...«

U predstavi sudjeluju glumci: Slavko Juraga, Anica Kovačević,  Tomislav Martić, Anja Đurinović, Dubravka Lelas, Adriana Šnajder, Ana Vučak te Ana Marija Žužul.

Redatelju i autoru prilagodbe Mladenu Vukiću ovo nije prvi susret s prilagodbom Krležinih romana za kazališne daske;  također je s velikim uspjehom postavio vlastitu adaptaciju “Povratak Filipa Latinovicza” 2012. u produkciji Kufera, Eurokaza i MSU-a.

Predstava je  nastala kao suradnja udruge Hierostati, Plesnog projekta Llinkt, te Aplauz Teatra, uz potporu Ureda za kulturu grada Zagreba te Ministarstva kulture RH.

Karte za izvedbe 15. i 16. prosinca mogu se kupiti na blagajni Histrionskog doma svakim danom od 10-14 sati ili od 18 sati na dan izvedbe, te putem interneta na stranici ulaznice.hr.