Preskočite na glavni sadržaj

U Splitu otkriven antički amfiteatar iz 4. stoljeća

Splitski su arheolozi u središtu grada, pronašli ostatke antičkog amfiteatra s početka 4. stoljeća čime je Dioklecijanova palača dobila važan atribut koji je ona, u skladu s politikom kasnog carstva, morala imati.
mjesto: Split
'Riječ je o sjajnom lokalitetu koji se nalazi na najvažnijoj prometnici grada Splita. Zbog ovoga otkrića nećemo zaustaviti život u gradu, pa ćemo lokalitet konzervirati i privremeno zatrpati sve dok se ne pripremi njegova prezentacija. Ona nije jednostavna. Vrlo je složena, ali i moguća, no za to ćemo trebati dodatnih sredstava. U razgovoru s čelnicima grada dogovoreno je da angažiramo EU fondove. Tako ćemo stvoriti jedan vrijedan projekt koji će u samom srcu Splita pokazati spomenik iznimne kvalitete', kazao je pročelnik Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić.

Prema najnovijim nalazima istraživanja koja još traju otkriveno je da se ne radi o kazalištu nego o amfiteatru s arenom u rasponu od 50 metara. Bužančić je otkrio da je amfiteatar zaobišao akvedukt čiji je dio pronađen u njegovim južnim temeljima u vrijeme gradnje njegovih tribina. 'Porušen je do kraja u vrijeme Kandijskog rata 1647. godine, a njegovo je rušenje naredio mletački providur Dalmacije Leonardo Foscolo da Turcima ne bi poslužilo za utvrđivanje položaja u splitskom okružju', dodao je Bužančić.

Nalaz antičkog amfiteatra hrvatskoj je i međunarodnoj znanstvenoj javnosti ovih dana objavljen u Splitu na skupu posvećenom danskom istraživaču Ejnaru Dyggveu. Pročelnik Bužančić je kazao da je splitski amfiteatar, uz onaj solinski, druga zgrada te vrste u širem prostoru antičke Salone.

Dogradonačelnik Goran Kovačević izrazio je oduševljenje nalazom napomenuvši da Split već 100 godina nije imao ovakvo otkriće. 'Vjerujem da će postati novi kulturni resurs Splita koji će obogatiti našu kulturnu baštinu', dodao je dogradonačelnik Kovačević.

Voditeljica zaštitnih istraživanja iz tvrtke Neir, arheologinja Anita Penović rekla je da datacija odgovara vremenu s početka prve polovine četvrtog stoljeća. 'Sada sa sigurnošću možemo reći da taj nalaz datira s početka četvrtog stoljeća, a što ćemo do kraja istraživanja još pronaći, ne znamo. O vremenu nastanka govore nam svi predmeti, točnije pokretni materijali koje smo tamo pronašli; novčići, ulomci, numizmatički nalazi stakla, amfore, keramika, a i sam akvadukt koji je pronađen uz amfiteatar je iz doba Dioklecijana', rekla je Penović.

Ovo je nalazište pronađeno nakon što je u listopadu na križanju Ulice Domovinskog rata započelo kopanje za pripremu budućeg velikog centra Small Mall koji će se nalaziti u susjednoj ulici, na uglu Livanjske i Vukovarske ulice. Upravo na mjestu gdje je započelo kopanje trebala je biti izgrađena rampa za buduće parkiralište šoping centra, otkrio je to novinarima pročelnik Buzančić.

Uz pulsku arenu ostaci amfiteatra u Hrvatskoj su pronađeni u Saloni, u Burnumu kraj Knina, te sada u Splitu.
(Hina)