Preskočite na glavni sadržaj

Štajerska jesen - više od 500 sudionika u dvadesetak dana

Štajerska jesen, tradicionalni festival suvremene umjetnosti koja se više od četrdeset godina svake jeseni održava u Grazu, u idućih će dvadesetak dana u glavnom gradu te austrijske pokrajine okupiti stotinu umjetničkih projekata i više od 500 sudionika iz četrdeset zemalja.
vrijeme: 20.09.2013.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.steirischerherbst.at
Kako organizatori ističu 'posebna vremena traže posebne formate', pa je i otvorenje u petak bilo neuobičajeno, umjesto jedne svečanosti tijekom više od deset sati diljem grada početak manifestacije obilježen je nizom kulturnih događanja, od premijernih izvedbi predstava i performansa do koncerata i izložbi.

Glavno obilježje tog 'avangardnog festivala s tradicijom' je multidisciplinarnost, a ravnopravno uz one vidljive i velike umjetničke projekte tu su umjetnička i arhitektonska istraživanja, javne debate, teorijski projekti. Do 13. listopada u Grazu će se izvesti petnaest predstava, od čega deset premijerno, otvoriti osam izložbi, održati tridesetak koncerata, radionice te trodnevna konferencija koja će se baviti 'opasnim vezama' kao light-motivom ovogodišnjeg festivala, čiji je proračun 3,9 milijuna era.

Odabravši temu 'opasnih veza' željeli smo vidjeti kakve su promjene društva, umjetnosti i kulture potrebne u svakodnevnom životu da bi napredovali, rekla je Heide Oberegger iz odnosa s javnošću manifestacije. Dok se prošlogodišnja tema fokusirala na ulogu umjetnosti u trenucima društvenih promjena i revolucija, ovogodišnja propituje kakve su koalicije i kompromisi potrebni da bi se ostvarili ciljevi tih revolucija, ustvrdila je.

Svoj veliki dio festival posvećuje vizualnim umjetnostima, a samo danas svakih će se sat vremena otvarati po jedna izložba, a među njima je i 'Što je umjetnost' na kojoj sudjeluje i niz hrvatskih suvremenih umjetnika, koji uz kolege iz bivše Jugoslavije propituju temu uspoređujući svoje nekadašnje i današnje radove.

Središnja izložba manifestacije 'Likvidne imovine', postavljena je u velikim halama bivše carinarnice, a propituje mračne strane mehanizama kapitalizma i financijskog sektora, iz kojega iz godine u godinu dolazi sve više najbogatijih pojedinaca u svijetu.

Od najavljenih izložbi ističe se i 'Beninska solidarnost s ugroženim zapadnjacima' u Kunsthausu beninskog umjetnika Romualda Hazoumea, koji je u Africi osnovao nevladinu udrugu s ciljem pomaganja osiromašenim ljudima u Europi. Poigravajući se idejom preokreta odnosa moći, umjetnik svojim instalacijama upozorava na opasnosti globalizacije i poziva sunarodnjake da budu svjesni vlastitih kulturnih i povijesni posebnosti.

U galeriji Rotor postavljena je izložba 'Mjere za spas svijeta', treći od pet dijelova međunarodnog jednogodišnjeg projekta o temi kompromisa kada je riječ o odnosu ljudi prema prirodi od koje su se otuđili ili prema društvenom sustavu, dok se na izložbi 'Iz muzeja na ulice' u Pavelhausu suvremena mađarska umjetnička scena predstavlja u odnosu umjetnika prema Orbanovom, kao i prema komunističkom režimu.

(Hina)