Preskočite na glavni sadržaj

Atomska bomba Hirošima – Nagasaki

Atomska bomba Hirošima – Nagasaki
Izložba 'Atomska bomba Hirošima – Nagasaki' otvara se u utorak, 10. rujna, u Tehničkom muzeju u Zagrebu, kao gostujuća izložba Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi. Time Zagreb postaje jedan od više od pet tisuća gradova u cijelom svijetu koji su dio inicijative 'Gradonačelnici za mir' te time sudionici 'Vizionarske kampanje 2020.' za svijet bez nuklearnog oružja. Izložba traje do 6. listopada.
vrijeme: 10.09.2013.
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej, Savska cesta 18
url: http://tehnicki-muzej.hr
Hirošima i Nagasaki su gradovi čiji su stanovnici prvi put u ljudskoj povijesti osjetili razornu moć nuklearnog naoružanja. Godine 1945., 6. kolovoza na Hirošimu, 9. kolovoza na Nagasaki bačene su atomske bombe. Dva grada gotovo su u trenutku razoreni, a posljedice koje su uslijedile i tijekom niza sljedećih godina i desetljeća, koje stanovnici Hirošime i Nagasakija još uvijek trpe, ne smiju se zaboraviti. Nažalost, nismo izvukli pouku iz posljedica tog događaja. I danas se provode nuklearni pokusi, a nuklearno oružje diljem svijeta spremno je za uporabu u slučaju sukoba.

Od bombardiranja Hirošime i Nagasakija do danas proizvedeno je oko 128.000 nuklearnih bombi (projektila) različite razorne moći, a danas ih je oko 17.300 širom svijeta spremno za uporabu. Od toga je oko 94 posto u posjedu Rusije i SAD-a. Taj potencijal nije jeftin - primjerice samo SAD će do 2022. godine izdvojiti za cjelokupan program nuklearnog naoružanja oko 640 milijardi USD! (izvor: http://ploughshares.org/world-nuclear-stockpile-report). Samo jedna od prosječnih današnjih bombi ima oko osam puta veću snagu od one koja je razorila Hirošimu.


Još uvijek ne postoji jedinstveni pravni dokument kojim bi se sve zemlje svijeta pravno obvezale da će zaustaviti proizvodnju nuklearnog oružja ili da je nikad neće niti započeti te da će zaustaviti ili zabraniti nuklearne pokuse. Tu nerazumnu spremnost na sukob i nespremnost za rješavanje pitanja potpunog nuklearnog razoružanja, osobito problematizira prikaz strahota prouzročenih eksplozijama atomskih bombi u Hirošimi i Nagasakiju. Štoviše, podsjećanjem na proživljene strahote putem izložbe o atomskoj bombi koja je od 1995. godine obišla 37 gradova u 13 svijeta, gradovi Hirošima i Nagasaki, u suradnji s Memorijalnim muzejom mira u Hirošimi, Odjelom za naslijeđe atomske bombe Gradske vijećnice u Nagasakiju te inicijativom 'Gradonačelnici za mir', misionarski pronose zahtjev za potpunim nuklearnim razoružanjem.

140.000 ljudskih života nestalih u jednom trenutku, njihovi 'tragovi' koje su preživjeli u kaosu nakon eksplozije pronašli i sačuvali svjedoče o nečemu što se ne bi smjelo više nikada ponoviti. U gradovima Hirošimi i Nagasakiju 1982. godine pokrenuta je inicijativa 'Gradonačelnici za mir' čiji je krajnji cilj potpuno nuklearno razoružanje te mir u svijetu.

Izložba Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi govori o posljedicama eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju, ali i o prisutnosti nuklearnog naoružanja u današnjem svijetu, a što je jedan od načina kako senzibilizirati i mobilizirati čovječanstvo za svijet bez nuklearnog oružja, poštivanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) i sveopće ratificiranje Sporazuma o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT).

Posebna zanimljivost izložbe su predmeti koji su 'preživjeli' nuklearnu kataklizmu, a nalazili su se kod žrtava ili na njima. Izložba ima edukativni i humanistički karakter s misijom poziva na potpuno nuklearno razoružanje.

U programu su dvije radionice izrade origamija s posebnom papirima koji su došli iz Japana: 21. rujna i 5. listopada u 11 sati. Uz Izložbu biti će održano i predavanje - svjedočenje hibakuše, gospodina Takashija Teramota, koji je preživio posljedice atomske bombe. Predavanje će se održati 4. i 5. listopada 2013. u 11 sati u Hrvatskom školskom muzeju, kao i 6. listopada 2013. u 12 sati u Tehničkom muzeju.

Ujedno će biti od 10. rujna do 6. listopada 2013. i u Hrvatskom školskom muzeju otvorena izložba postera o posljedicama pada atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.