Preskočite na glavni sadržaj

U MMSU-u predstavljanje rada Centra za nove medije kuda.org iz Novog Sada

U nedjelju, 9. lipnja, u 19 sati, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, održat će se predstavljanje višegodišnjeg rada Centra za nove medije kuda.org iz Novog Sada. U razgovoru će sudjelovati članovi kuda.org Branka Ćurčić, Zoran Pantelić i Borka Stojić, a moderator je Andrej Mirčev. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 09.06.2013. 19,00
mjesto: France
url: http://www.min-kulture.hr/
Centar za nove medije_kuda.org kulturna je organizacija iz Novog Sada koja od osnivanja 2001. godine okuplja umjetnike, teoretičare, medijske aktiviste, istraživače i široku publiku na polju istraživanja novih odnosa u kulturi, umjetničke teorije i prakse, novih tehnologija i društvenih i političkih tema. Centar aktivno sudjeluje u regionalnim i internacionalnim mrežama koji se tiču poboljšanja uvjeta suvremene produkcije kulture i umjetnosti, razmjene iskustava i koprodukcije. Jedna je od nekoliko nezavisnih organizacija koje su 2007. godine osnovale Omladinski centar CK13 u Novom Sadu te jedan od pokretača nekadašnje gradske mreže nezavisnih kulturnih organizacija pod nazivom Za kulturne politike – Politike kulture.

Također, kuda.org bavi se pitanjima uloge prostora u suvremenim kulturnim i umjetničkim praksama i njegovom problematizacijom, kao i širim pitanjima planiranja suvremenog grada u kapitalističkim društvima i oblicima otpora istom, poput A(u)kcije, registra novosadskih prostoraI 'između ličnih interesa i javnih potreba'. Uz problematiziranje pitanja što predstavlja infrastrukturu za suvremenu kulturnu i umjetničku produkciju, kuda.org sudjeluje u osiguranju uvjeta za odvijanje residency programa razmjene i boravka umjetnika u Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu i u kuda.org u Novom Sadu, u suradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine.

Pored organiziranja predavanja, konferencija i radionica, kuda.org koncipira i uređuje izložbe i izdavački projekt kuda.read i u tome surađuje s brojnim institucijama kulture i izdavačkim kućama. Do sada je u okviru ovog projekta objavljeno više prijevoda i dvojezičnih publikacija iz polja umjetnosti, teorije umjetnosti, novih medija i specifičnog tretmana kulturnog nasljeđa.

Bitan dio rada kuda.org je i analiza društvenog, kulturnog i intelektualnog nasljeđa bivše Jugoslavije, Vojvodine i Novog Sada u periodu od 1950-ih do 1980-ih godina, kroz projekte Trajni čas umetnosti (Novosadska neo-avangarda 1960-ih i 1970-ih), Medijska ontologija i Političke prakse (post-) jugoslovenske umetnosti, koji se realiziraju kroz suradnju s brojnim kolektivima iz regije.
Izvor: KP