Preskočite na glavni sadržaj

2. natječaj za najbolje školske projekte s polazištem u nastavi likovne kulture/umjetnosti

Udruga za promicanje vizualne kulture OPA objavljuje 2. natječaj za najbolje školske projekte s polazištem u nastavi likovne kulture ili umjetnosti. Natječaj je otvoren do 1. lipnja.
prijava: 01.06.2013
url: http://www.opa.hr
Cilj je ovogodišnjeg natječaja je prikazati širinu i bogatstvo mogućnosti koje nudi nastava likovne kulture u sklopu projektne nastave. Posebno želimo ukazati na mogućnosti kvalitetne korelacije sadržaja iz različitih nastavnih predmeta, cjelovitog učenja, učenja kroz rad u konkretnim materijalima i poticanje individualnog mišljenja i izražavanja učenika.

Voditelj ili suvoditelj projekta mora biti učitelj/učiteljica likovne kulture /umjetnosti ili učitelj/učiteljica razredne nastave. Projekti moraju povezivati likovnu kulturu s jednim ili više od navedenih područja:
- materijalna ili nematerijalana kulturna baština,
- znanost (prirodne ili društvene grupe premeta u školi),
- suvremena umjetnost i društvo,
- humanitarne akcije

Projekt mora imati osnovu u likovnoj kulturi te biti ostvaren uz pomoć učitelja/učiteljice likovne kulture, koristeći likovnu pedagogiju i uključivati likovne radove bilo koje vrste. Poželjno je da projekt uključuje učitelje i sadržaje drugih predmeta. Trajanje projekta nije propisano – projekt može trajati nekoliko školskih sati ili cijelu godinu. Svaka škola može prijaviti neograničen broj projekta. Svaki projekt zasebno mora imati ispunjen obrazac za prijavu, sadržavati svu dokumentaciju koju je učitelj pisao za projekt (npr. pripreme) te digitalne fotografije i video snimke koje prezentiraju tijek i rezultate projekta.

Obrazac za prijavu potrebno je ispuniti ga u Wordu te poslati na mail adresu odgojpaznje@gmail.com. Foto i video dokumentaciju projekta treba postali poštom zajedno s prijavnicom.

Fotografije moraju biti snimljene na CD-u u .jpeg ili .tiff formatu, a video snimke na CD-u ili DVD-u, po mogućnosti u .avi, .wma ili quicktime formatu. Projekti mogu biti predstavljeni i u Powerpoint prezentaciji ili putem web-stranice. CD-i DVD-i koji neće biti u prikladnim formatima za pregledavanje neće ući u konkurenciju.

Za sva dodatna pitanja obratiti se na mob.: 0917658333 (Jelena Bračun Filipović).

Prijave slati na adresu: Udruga OPA (za natječaj), Martićeva 32, 10000 Zagreb

Kriteriji za vrednovanje projekata su originalnost cijelog projekta, kvaliteta metodičke i pedagoške izvedbe, likovna kvaliteta i prezentacije projekta u školi te rezultati koje je projekt polučio.
 
Cilj ovog natječaja je pokazati kako likovna kultura ima potencijal ujediniti ipovezati različita područja. Neprocjenjiv potencijal u nastavi likovne/vizualne kulture leži u tome što ona
podrazumijeva cjelovito učenje i uključuje istraživanje niza različitih područja, od prirode i društva do informatike. Istraživanje i učenje kroz umjetničke sadržaje zahtijeva povezivanje kognitivnog, osjetilnog i motoričkog. Umjetničko je područje nerazdvojno povezano s ostalim sadržajima koje učenici upoznaju tokom školovanja, ono nudi poligon za istraživanje i osobnu nadgradnju tih sadržaja. A upravo su osobna nadgradnja i razvijanje cjelovite ličnosti ključne vrijednosti na kojima bi umjetnički sadržaji trebali graditi svoje mjesto u današnjem školskom sustavu.

S obzirom na ograničenu i rascjepkanu satnicu likovne kulture unutar školskog rasporeda upravo se projektna nastava nudi kao rješenje u kojem učenici neposredno povezuju svoja iskustva s likovnog/vizualnog područja sa iskustvima s ostalih nastavnih predmeta. Ona omogućuje istinsku korelaciju i interakcije između različitih područja, omogućuje (a gotovo i nameće) interdisciplinarnost, a najčešće dovodi i do veće fleksibilnosti u interpretaciji samog programa. U takvom obliku rada umjetničko stvaranje, razumijevanje i rješavanje likovnog problema nije samom sebi svrha, već alat za istraživanje i promišljanje šireg sadržaja.