Preskočite na glavni sadržaj

Više od 270 priredaba na Bečkim svečanim tjednima

Jedan od najvećih i nauglednijih međunarodnih festivala u Austriji, Bečki svečani tjedni (Wiener Festwochen), koji će se od 10. svibnja do 16. lipnja održati u austrijskom glavnom gradu, imat će najinternacionalniji karakter do sada s priredbama iz 40 država uz ostalo i iz Hrvatske, najavljeno je u četvrtak u Beču.
vrijeme: 10.05.2013.
mjesto: Austrija; Beč
url: http://www.festwochen.at/

Po riječima organizatora, ovogodišnji program Wiener Festwochen obuhvaća više od 270 kazališnih, glazbenih, likovnih priredbi i inovativnih projekata i performansa s umjetnicima i ansamblima iz 40 država među kojima je 41 produkcija, 10 premijera i osamdesetak koncerata.

Na programu ovogodišnjih Bečkih svečanih tjedana je i premijera dramskog dijela "U agoniji" Miroslava Krleže u režiji Martina Kušeja, u koprodukciji Bečkih svečanih tjedana i muenchenskog Residenztheatra, kao i gostujuća predstava "Mrzim istinu" autora i redatelja Olivera Frljića.

Voditelj festivala Luc Bondy, ove godine po posljednji put na čelu te ugledne kulturne manifestacije, režirao je dvije predstave, Molierovu komediju "Tartuffe" te "Povratak" Harolda Pintera, što je gostovanje ansambla pariškog kazališta Odeon kojemu je Luc Bondy odnedavno direktor.

Uz već poznati veliki projekt koji se održava na otvorenome "Into the City", ove godine pod naslovom "Glazba i politika", Bečki svečani tjedni nude niz novih projekata s političkom konotacijom, primjerice projekt "Cijelo nebo iznad Zemlje - Sindrom Wendy" i projekt "Swamp Club", koji uključuju kazališne predstave performance, ples, rasprave, instalacije, izložbe. Jedna od predstava je i "Kreativni otpor u Siriji".

Novi kazališno-glazbeni projekt Christopha Marthalersa "Posljednji dani - predvečerje" je zbir skladbi i tekstova skladatelja i umjetnika koji su u nacističko vrijeme bili proganjani i protjerani ili umoreni, a predstava će se održati u povijesnoj dvorani Saveznog vijeća austrijskog parlamenta.

U povodu 200. obljetnice Giuseppea Verdija biti će izvedena njegova opera Trubadur, a u bogatom glazbenom dijelu festivala nastupit će uz ostale Bečka filharmonija, Berlinska filharmonija, Njujoška filharmonija i drugi.

"Bečki svečani tjedni pretvaraju austrijsku metropolu u veliku međunarodnu kazališnu, glazbenu i likovnu pozornicu", naglasio je direktor festivala Luc Bondy prisjetivši se "vrlo uspješnih predstava u proteklih 16 godina i inovativnih projekata u prevladavanju granica u kulturi, internacionalnih gostovanja iz mnogih država i kontinenata koje je publika jako dobro prihvatila". Kazao je također da mu je, u gradu Otta Wagnera, Loosa, Schielea, Klimta, Freuda i mnogih drugih, bilo veliko zadovoljstvo i radost raditi i dovoditi intelektualna strujanja modernog vremena u Beč. Svom nasljedniku Markusu Hinterhëuseru, koji preuzima vodstvo festivala 2014. godine, zaželio je mnogo uspjeha i sreće. (Hina)