Preskočite na glavni sadržaj

5. dani indijske kulture u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Ovogodišnji Dani indijske kulture, vezani uz proslavu stogodišnjice indijskog filma, održat će se u Zagrebu, Rijeci i Splitu od 25. travnja do 15. svibnja. Uz fokus na filmskim projekcijama, slavljenički program obogatit će i predavanja, izložba i radionice.
vrijeme: 25.04.2013.
mjesto: Zagreb, Rijeka i Split
url: http://www.indija.hr/


Najveća filmska industrija svijeta, indijska kinematografija, slavi stoti rođendan. Svečano ga brojnim programima obilježava Indija, kao i svijet.

A kako je sve počelo? Davne predratne 1913., 21. travnja, svoje je prvo javno prikazivanje dočekao prvi indijski igrani film „Rađa Harišćandra“ čija se radnja temelji na epizodi iz indijskoga epa „Mahabharata“. Phulke i drugi redatelji, snimatelji, glumci, pjevači i drugi koji su se posvetili filmu u prvim desetljećima 20. stoljeća danas se slave kao uspješni pioniri ove sedme umjetnosti u Indiji, u zemlji u kojoj se neki filmovi prikazuju i po desetak godina zaredom u kinima, u kojoj svakodnevno 14 milijuna gledatelja posjeti neku od nebrojenih kino dvorana da bi pogledali neki od 1200 filmova koliko ih se snimi svake godine. Uviđate li zašto mnogi u Indiji sanjaju o filmskoj karijeri?

Na ovogodišnjim 5. danima indijske kulture vodimo vas kroz trakavicu filmskih detalja u Indiji: važne i sporedne vijesti iz povijesti popularnog filma u Bombaju, velike i male pobune nezavisnoga filma, filmske postere, filmove, predavanja i radionice. Ako ste u Zagrebu stignete pogledati čak 20 filmova na 10 indijskih jezika u dvoranama Kina Tuškanac i / ili KIC-u.

Otvorenje u kinu 'Tuškanac'

Dani će službeno biti otvoreni u kinu Tuškanac 25. travnja teluškim filmom „Dasi“ (Sluškinja, 1988., r: B. Narsing Rao), a između ostalih sjajnih radova toplo preporučamo asamski film „Konikar Ramdhenu“ (Zajahati dugu, 2003., r: Jahnu Barua) te hindsko-urdski film „Garm hava“ (Vrući vjetar, 1973., r: M. S. Sathyu) koji je bio nominiran i za palmu u Cannesu.

Filmski program u KIC-u

Druženje s indijskih filmom od 6. svibnja možete nastaviti i u KIC-u. Na filmskome platnu nudimo maratski film „Shvass“ (Dah, 2004., r: Sandeep Sawant) koji je bio ušao u konkurenciju za Oscara, tamilski politički film „Sengadal“ (Mrtvo more, 2011, r: Leena Manimekalai) o utjecaju rata na Šri Lanci na ribarske zajednice u pograničnoj zoni južne Indije te karnatački film „Kurmavatara“ (Kornjača: inkarnacija, 2012., r: Girish Kasaravalli) o vladinom dužnosniku koji dobiva ulogu Mahatme Gandhija i svemu što je proizašlo iz toga.

Gostovanja i predavanja

Poslušajte predavanje potpredsjednika Saveza filmskih društava Indije i jednoga od selektora filmskoga programa, Premendre Mazumdera, o povijesti indijskoga filma i pitajte sve što niste znali ili ste znali ali niste imali s kime porazgovarati o finesama i intrigama indijske filmske povijesti. O plesu i pjesmi u indijskome filmu možete čuti na predavanju Rade Šešić, koja o istoj i sličnim temama predaje na Fakultetu za filmsku i televizijsku znanost u Amsterdamu, a koju vjerojatno prepoznajete i kao filmsku kritičarku, autoricu i jednu od izbornika na filmskim festivalima.

Izložba

Posvetite dio svoga vremena i zabavno-edukativnoj izložbi u predvorju kina Tuškanac, a na kojoj vas čekaju filmski plakati, članci iz dnevnih novina posvećeni filmu, šetnja kroz povijest indijskoga filma te neki od najboljih filmskih glazbenih hitova u multimedijalnom dijelu izložbe.

Radionice "Bollywoodska diva"

S glazbom ne završavamo tu. Na Danima vas čeka nekoliko plesnih i glazbenih nastupa, a oni kojima to neće biti dovoljno mogu se pridružiti plesnoj radionici „Bollywoodska diva“ uz Gayatri Mondal Marić. Ako se već vidite na plesnom podiju, svratiti i na novu radionicu Sari kluba gdje ćete uz Kosjenku Petek naučiti spretno i elegantno zamotati zavodljivih 5 metara tkanine. Uz Alinu Čabraju i Aromarium naučite ponešto o indijskim sastojcima za zdravu i blistavu kožu na radionici prirodne kozmetike. Tko zna, možda zablistate tako jednom na filmskome plakatu!

Organizatori i partneri:

Organizatori manifestacije su Udruga za promicanje indijske kulturne baštine „Lotos“ i Indijski kulturni centar „Mahatma Gandhi“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uz potporu Veleposlanstva Republike Indije te gradova Zagreba, Rijeke i Splita. Manifestacija je sufinancirana sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Inozemni su partneri ovogodišnjega programa Ministarstvo vanjskih poslova Republike Indije i Udruženje filmskih društava Indije, dok među domaćim partnerima ističemo Hrvatski filmski savez, Kulturno informativni centar – KIC, Art kino Croatia iz Rijeke te POU Kinoteku „Zlatna vrata“ iz Splita

Izvor: Udruga Lotos