obavijest

Produžena izložba Veliki majstori renesanse


vrijeme: 24.01.2012. - 05.02.2012.17,00
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Izložba 'Tizian, Tintoretto, Veronese  - veliki majstori renesanse', u Galeriji Klovićevi dvori, zbog iznimnog interesa posjetitelja, produžuje se do 5. veljače. U utorak, 24. siječnja, u 17, sati po izložbi će voditi autor izložbe dr. sc. Radoslav Tomić.

Posjetitelji će dobiti priliku još tjedan dana uživati u remek djelima možda najznačajnijeg razdoblja umjetnosti kojim započinje novo doba humanizma i čovjeka kao središnjeg predmeta interesa. Iznimne primjere renesansnoga slikarstva u Hrvatskoj dostojno prezentiraju svjetska imena renesanse poput: Tiziana, Tintoretta, Veronesea, Carpaccia ili Lorenza di Credia. Z
adivljujuća ljepota slika izrađenih tehnikom glatkog namaza jajčane tempere na drvu, vještina slikanja uljem na platnu u samome početku njegove primjene, ali i krhkost renesansnih motiva rijetko se može doživjeti na neposredan način kao što to pruža izložba u Galeriji Klovićevi dvori kojom se po prvi puta hrvatskoj javnosti na jednome mjestu predstavljaju
antologijska djela velikih majstora renesanse.

Riječ je o slikama na platnu i drvu nastalim između 1450. i 1590. godine. Među njima je skupina remek djela koja su izradili najznačajniji talijanski slikari 15. i 16. stoljeća. Osobito je interesantno da se ta remek djela, kao i ostale slike, nalaze u Hrvatskoj, raspršena po raznim crkvenim i samostanskim riznicama te muzejima. Njih su tijekom renesanse naručivali ugledni predstavnici crkvenih zajednica, plemići, pomorski trgovci i humanistički obrazovani pojedinci.

A to dokazuje da su ne samo imali sluha za tada novu umjetnost nego da su i prepoznavali najveće majstore renesansnoga slikarstva te ih angažirali za svoje potrebe. Tom je izložbom Galerija Klovićevi dvori napravila novi iskorak,  priređujući međunarodnu izložbu iz domaćih fundusa, otkrivajući hrvatskoj javnosti umjetničko blago za kojim inače traga po inozemnim muzejima.

Besplatno stručno vodstvo za građanstvo svaki radni dan u 17 sati.

(M.K., 23.01.2012)