Preskočite na glavni sadržaj

27. muzički biennale Zagreb

27. muzički biennale Zagreb
Međunarodni festival suvremene glazbe 27. muzički biennale Zagreb, koji se ove godine održava u znaku glazbe u Europskoj uniji kao primjer doprinosa visoke kulture skorašnjem pristupanju Hrvatske EU, od 6. do 13. travnja donosi bogat program posvećen aktualnoj europskoj i hrvatskoj glazbi kroz radove etabliranih i mladih umjetnika i skladatelja, ne zaobilazeći tradicionalnu komponentu eksperimentalnog i interdisciplinarnog.
vrijeme: 06.04.2013.
mjesto: Gornja Stubica, Croatia
url: http://www.gornjastubica.com/

 
"Nakon prošlog bijenala koji je obilovao velikim projektima, ove smo godine pokušali ostvariti koprodukcije i na razini regije", kazao je umjetnički ravnatelj ovogodišnjeg festivala Krešimir Seletković na predstavljanju programa u sjedištu HDS-a u Zagrebu.

Dvije su velike koprodukcije, od kojih je jedna ostvarena "unutar" EU-a sa Slovenskim narodnim gledališčem Maribor - riječ je o baletu skladateljsko-koreografskih tandema Sande Majurec i Staše Zurovca te Boruta Kržišnika i Edwarda Cluga, na programu u utorak, 9. travnja, a druga sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad - operna fantazija "Posljednji ljetni cvijet" Zorana Juranića prema istoimenom dramskom tekstu Luka Paljetka, koja će se izvoditi u ponedjeljak, 8. travnja, pojasnio je.

Program festivala poznatog po eksperimentalnosti te često i subverzivnosti i ove se godine temelji na interdisciplinarnosti, ali ove su ga godine organizatori odlučili temeljiti na parovima skladatelja koji su na neki način utjecali jedan na drugoga. "Ideja vodilja ovogodišnjeg programa bila je u tome da spojimo skladateljske parove koji su jedan drugoga slijedili ili na neki način jedan na drugoga utjecali", kazao je autor i inicijator programskog koncepta, zamjenik hrvatske ministrice kulture Berislav Šipuš.

Druga specifičnost ovogodišnjega programa je u tome što on počinje i završava sa Stravinskim. U subotu, 6. travnja, na programu je balet "Šest antičkih epigrafa" u izvedbi renomiranog Baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, a u subotu, 13. travnja, "Slavuj" u izvedbi mladih budućih snaga - solista, zbora i orkestra Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, u režiji Dore Ruždjak Podolski i pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka.

U kontekstu pristupanja Hrvatske EU-u program 27. Muzičkog bijenalea sadrži 31 programsku cjelinu i konceptualno je podijeljen na dva ciklusa izravno vezana uz europsku temu festivala.

Ciklus "Outside EU" vezan je uz mlade, koji će predstaviti glazbu koja nije izravno vezana uz EU. Popodnevni ciklus "Inside EU" predstavit će 27 autora iz 27 zemalja Europske unije. Na posljednjem koncertu ciklusa predstavit će se Festivalski septet sedmero hrvatskih autora. "Riječ je o sedam praizvedbi sedmero autora u trajanju od po sedam minuta, što simbolično označava brojku 28, koja neodoljivo podsjeća na 27 članica EU-a plus Hrvatska", kazao je Seletković.

U koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka (ZKL) bit će postavljene lutkarske verzije "Pierrota mjesečara" Arnolda Schoenberga i "Čekića bez gospodara" Pierrea Bouleza. U kasnovečernjim terminima održat će se niz koncerata kojima će se publici predstaviti ansambli Slagwerk Den Haag i Klang, te pijanistica Katarina Krpan, vokalni ansambl Antiphonus, free jazz projekt ImproGraphic i drugi. Kao posebnu poslasticu Seletković je najavio nastup dvojice jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića i Matije Dedića.

Predviđeni su i razgovori s umjetnicima, pa čak i jedno predavanje. I ove godine u programu bijenala sudjeluju Simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radiotelevizije, te orkestar Zagrebačke filharmonije, a nastavljaju se i koprodukcije s Galerijom SC Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu suradnje s Kulturom promjene SC-a u petak se u toj galeriji otvara izložba istaknutog mladog hrvatskog multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa. Riječ je o zvučnoj instalaciji "Bez naslova" nastaloj po narudžbi SC-a i Muzičkog bijenala.

Ovogodišnji se MBZ održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a njegov program podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Otkako je 1961. utemeljen, Muzički biennale Zagreb snažno je povezan sa svjetskom suvremenom autorskom i izvodilačkom glazbenom scenom kao istinska referentna točka i svojevrsni inkubator novih ideja i istraživanja. MBZ je dobitnik Europske kulturne nagrade (KulturPreis Europa), koju mu je 2007. godine za postignuća u kulturi dodijelio Europski kulturni forum. (Hina)