predstava

Zagreb: premijera baleta 'Orašar' u HNK


vrijeme: 09.12.2011. 19,30 h
mjesto: Zagreb, HNK, Trg maršala Tita 15

Klasična baletna bajka ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog 'Orašar' prva je ovosezonska baletna premijera koja će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu 9. prosinca, u koreografiji i režiji Dereka Deanea.

Radnja te baletne bajke smještena je u doba Božića i od svojega se prvog izvođenja u prosincu 1931. na baletnoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta nalazi na repertoaru u razdoblju božićnih blagdana.

Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Roberta Guidi di Bagno, oblikovatelj svjetla Jordan Tuinman, a orkestrom će ravnati Dian Tchobanov.

U glavnim ulogama nastupit će Iana Salenko, Tomislav Petranović, Mai Kageyama, Ivan Gil-Ortega, Pavla Mikolavčić, Dmitrij Timofejev i drugi.

'Orašar' je posljednje od tri baletna djela velikana svjetske glazbe Petra Iljiča Čajkovskoga i jedno od najljepših djela klasične baletne literature. U 120 godina od praizvedbe, njegova popularnost kod publike diljem svijeta stalno raste i vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrastala uz taj balet. U svojim kasnijim godinama Čajkovski je volio pobjeći u dječji svijet bajki i priča te je za predložak 'Orašara' uzeo Hoffmannovu dječju pripovijest u obradi Dumasa sina, od koje je sastavio baletni libreto zajedno sa svojim suradnikom koreografom Mariusom Petipaom. (Hina)

(R.P.B., 07.12.2011)