Preskočite na glavni sadržaj

Skupina Ri Lit najavljuje Noć velikog čitanja

Književna skupina Ri Lit, koja reafirmira riječke beletrističke vrijednosti, prvi javni nastup imat će na Noći velikog čitanja, u četvrtak, 24. siječnja, u 20 sati, u riječkoj dvorani Filodrammatice. Sudjeluju: Tea Tulić, Vlado Simcich Vava, Alen Kapidžić, Enver Krivac, Zoran Krušvar, Moris Mateljan, Bojan Mušćet, Milan Zagorac i Zoran Žmirić. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 24.01.2013. u 20 sati
mjesto: Perm, Russia

Devetoro autora (Tea Tulić, Vlado Simcich Vava, Alen Kapidžić, Enver Krivac, Zoran Krušvar, Moris Mateljan, Bojan Mušćet, Milan Zagorac i Zoran Žmirić) imaju samostalne i zbirne književne uratke, a mnogi od njih nagađivani su prestižnim i laskavim nagradama (Prozak, književna nagrada Z. Tomičić, Sfera, Književno pero, VBZ natječaj…). Prepoznati izvan lokalnih i nacionalnih granica, članovi Ri Lita svojim manifestom, pojavnošću i javnim istupima koji uključuju čitanje radova nastoje potaknuti zatomljene vrijednosti književnosti na ovim prostorima.
 
Pritom se odupiru institucionalnim okvirima, pa i njihovo okupljanje valja shvatiti kao određeni off projekt, bez namjere za zbirnim literarim ujedinjavanjem, premda ne odbacuju ni tu mogućnost. Također, ovih devetoro autora je "prva postava" Ri Lita, svi autori koji dijele njihov svjetonazor i ljubav prema belestristici mogu postati dio tima. Autori Ri Lita zalažu svoja djela u ovakvu ideju, u želji da oslobode potencijale stvaratelja koji drže da njihovi radovi nemaju načina da se maknu od ladice ili računalnog foldera gdje su smješteni u nedostatku samopouzdanja.
 
Ri Lit je otvoren za sve, posrijedi je open source koji može svatko koristiti, za slušanje, za čitanje, za kritiku, za razgovore, za poticaj. Autori Ri Lita pripadnici su različitih generacija riječkih književnih autora, no Rijeka je samo startna crta njihova zajedničkog djelovanja. Prvi javni nastup Ri Lit će imati 24. siječnja na Noći velikog čitanja u riječkoj Dvorani Filodrammatice, kada će ovo devetoro autora ujediniti prozne ulomke svojih objavljenih i novih radova stvarajući posve nov pristup percepciji književnih ostvarenja. (Rijeka.hr)

Facebook Event