Preskočite na glavni sadržaj

'Poslije tišine' Mirjane Batinić i Sanje Kuveljić u Galeriji SC

U zagrebačkoj Galeriji SC, u utorak, 18. prosinca, s početkom u 20 sati, otvara se izložba / audiovizualna instalacija pod nazivom 'Poslije tišine' autorica Mirjane Batinić i Sanje Kuveljić. Izložba ostaje otvorena do 29. prosinca.
vrijeme: 18.12.2012. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija SC, Savska 25
url: http://www.sczg.unizg.hr
Audiovizualna instalacija pod nazivom Poslije tišine autorica Mirjane Batinić i Sanje Kuveljić istraživački je projekt nastao 2012. godine. Autorice grade vlastiti jezik koji se ne temelji na nekom od poznatih komunikacijskih jezičnih sustava, nego na auditivnim komponentama. Prodirući u arhaično i tražeći svojevrsne praglasove, one oslobađaju nepoznate dijelove sebe i otkrivaju novu stvarnost.

Dinamiku zvučnog spektra u dvadesetak minuta izvedbe grade šumovi i glasovi autorica koji stvaraju zvučne kompozicije intimističkog karaktera, koje se dalje umnažaju i raslojavaju u nebrojene kombinacije. Zvučni dijalog teži postizanju određene ravnoteže transformirajući se u rasponu od kaosa do harmonije. Kada je ravnoteža postignuta, otvara se novi sadržaj. Započinje novi proces građenja i uspostavljanja svojevrsnoga diskursa, zvučno drukčiji od prethodnog i sljedećeg.

Informacije koje autorice razmjenjuju zasnivaju se na istraživanju njihova unutrašnjeg stanja, oslobođene su tematskog konteksta te se konceptualno nastavljaju na dosadašnja promišljanja i istraživanja obiju autorica u njihovim drugim, individualnim projektima.

Uz auditivne, rad uključuje i vizualne komponente jezika, tj. znakovni jezik kojim je gluha osoba opisala svoj dojam onoga što je poslije tišine. Prostornim promišljanjem rad je postavljen u nekoliko kompozicijskih linija koje se presijecaju uzdužno, poprečno i dijagonalno, pri tom stvarajući zvučni vrtlog. Unutar postignute situacije smještene su video projekcije. Video materijal je nastao kao posljedica stanja u kojemu su se autorice našle otvorivši nove kanale pri istraživanju auditivnog dijela, što je rezultiralo svojevrsnom mističnošću, magičnošću i osjećajem strave. Audiovizualnim strukturama koje su stvorile, autorice istražuju doživljaje vida i sluha te ontologiju audiovizualnog krajolika potrebnu za stvaranje atmosfere koja udružuje estetske koncepte beskrajnog imaginarnog svijeta.


Mirjana Batinić (Split, 1977.) je novomedijska umjetnica koja radi na području interaktivnih instalacija, zvučne i video umjetnosti. Istražuje odnos vremena i prostora, percepciju, suptilnost, dekonstrukciju, strah, estetiku šuma, odnos kaosa i harmonije i sl.Do sada je samostalno izlagala dvadeset puta.
Sudjelovala je na brojnim samostalnim (Prima Center Berlin, Galerija Kapelica, Ljubljana; Galerija Alkatraz, Ljubljana; Galerija SC, Zagreb; Galerija Karas, Zagreb; Salon Galić, Split...) i skupnim (Ars Electronica, Linz; Mestna galerija, Ljubljana; Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb; Alternative Film / Video, Beograd; RRF 2006. Newmediafest, Keln; Digital Art Lab, Holon, Izrael...) izložbama.Dva puta je predstavljala Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana, BJCEM Sudjelovala je na više radionica i rezidencijalnih boravaka u inozemstvu. Bila je članica žirija međunarodnog filmskog festivala FreeNetWorld iz Niša. Članica je Hrvatske  udruge likovnih umjetnika – Split, te DIVA – Slovenskog digitalnog video arhiva pri SCCA-u Ljubljana. Objavljuje poeziju i prozu. Dobitnica je prve nagrade Literarnoga kruga za 2004. godinu. Studira na doktorskom studiju filozofije i teorije vizualne kulture. Magistrirala je 2012. iz videa i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani. Kao poslijediplomski istraživač boravila je 2008./2009. na Odsjeku medija i komunikologije Sveučilišta u Klagenfurtu. Diplomirala je 2004. na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Živi u Ljubljani.

Sanja Kuveljić (1979.) istražuje kreativne forme na području zvučne i video umjetnosti. Bavi se istraživanjem glasovno-instrumentalnih oblika unutar jazz i eksperimentalne glazbe.Od 2008. godine surađuje kao vokalistica u zvučno-eksperimentalnome projektu Aluviana. U kreativnom pristupu je zanimaju eksperimentalni aspekti zvuka i slike koji intuitivnom obradom stvaraju iluziju realnosti. Sudjelovala je na više audiovizualnih projekata: TON IQ / Galerija Simulaker, Situacija 03:Tonic IQ / Kibla, Cirkulacija: Concourse=Discourse / Galerija Alkatraz, Powered by Ljudmila / Mestna galerija, Aluviana / Noise festival, Tri Ljubavne Priče / Galerija Prozori. Vokalnu naobrazbu usavršavala je pod vodstvom više mentora na brojnim radionicama u Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj, Belgiji, Italiji i dr. Živi i radi u Ljubljani.