predavanje, tribina, koncert

15. Etno smotra u Rijeci


vrijeme: 23.09.2011. - 24.09.2011.
mjesto: Rijeka

Grad Rijeka u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom 23. i 24. rujna 2011. organizira 15. Etno smotru. Manifestaciju u petak, 23. rujna, u 11 sati, u hotelu Bonavia, otvara tribina Aktualna pitanja zaštite nacionalnih manjina u RH, a folklorna priredba održat će se u subotu, 25. rujna, u 19 sati.

Program 15. Etno smotre najavila je Ksenija Linić, pročelnica Ureda Grada Rijeke. Grad Rijeka posebno je ponosan na već tradicionalnu manifestaciju Etno smotra na kojoj sudjeluju sve udruge nacionalnih manjina, koje zajedno sa svojim gostima, u nekoliko dana predstavljaju jezik, kulturu i običaje svoje nacionalne manjine. Tako će se u Grand hotelu Bonavia održati tribina Aktualna pitanja zaštite nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj koju će moderirati prof.dr.sc. Miomir Matulović.
 
Višnja Višnjić-Karković, suradnica u Odjelu za kulturu kazala je da vjeruje da će se forma etno smotre do godine promijeniti, u skladu s rastom i razvojem manjinskih zajednica u suvremenom kontekstu budućeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji dosadašnji format te manifestacije zahtijeva suvremenije i prikladnije ruho pa se u Gradu Rijeci krenulo u osmišljavanje novih oblika predstavljanja te vrste kulturne aktivnosti.

Pripremljena je i prijava na europski natječaj u program Europa za građane/Tematsko umrežavanje bratimljenih gradova. Projektom pod nazivom Europska etnička baština: Gradovi povezani glazbom za cilj je otkrivati zajedničko europsko kulturno nasljeđe i to na temu: Važnost zaštite i očuvanja europske kulturne nematerijalne, glazbene baštine. Uz Grad Rijeku kao podnositelja projekta planira se partnerstvo s gradovima: Bitola (Makedonija), Este, Trst (Italija), Čepel (Mađarska), Ostrava (Češka), Ljubljana (Slovenija) kao i uključivanje predstavnika Srbije (iz Novog Sada ) i Crne Gore. U pripremi i provedbi projekta aktivno će biti uključene manjinske zajednice u Rijeci. Prateći program je Izložba tradicijskih glazbala koja će biti otvorena u subotu, 24. rujna u atriju HKD-a na Sušaku, a postav izložbe napravili su Šama Selimović i Jolanda Todorović. Suradnici na izložbi su Matica Slovačka Rijeka, KD Rusina i Ukrajinaca Rušnjak Rijeka, KUD Bosna Rijeka, KUD Fratellanza Rijeka, Ruski dom Rijeka i Zajednica Crnogoraca PGŽ.
 
O folklornoj priredbi koja će se održati u subotu, 24. rujna u 19 sati u HKD-u na Sušaku, govorila je Jadranka Čubrić, tajnica Hrvatske glazbene udruge Podružnice Rijeka. Naglasila je da će nastupiti sedam folklornih skupina sa preko stotinjak izvođača u pratnji orkestra. Gosti ovogodišnje Smotre su KUD Shqiponja iz Bjelovara te Plesna skupina Testveriseg iz Soprona, Mađarska. Priredba će započeti nagrađivanim autorom Alenom Polićem i vokalnom skupinom KPD Rusina i Ukrajinaca Kaljina Rijeka. Sudjelovat će i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta - Pododbor Rijeka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden Rijeka, Matica Slovačka Rijeka, Češka beseda Rijeka, Udruga Aškalija PGŽ i KUD Zvir Jelenje.
 
Ulaz na programe je besplatan. (Izvor: Rijeka.hr)

 

(D.H.F., 22.09.2011)