Preskočite na glavni sadržaj

Porin Classic: proglašeni pobjednici u 12 kategorija klasike i jazza

U ponedjeljak je u dvorani Vatroslava Lisinskog održan četvrti Porin Classic, na kojem su dodijeljene nagrade za najbolja diskografska ostvarenja za područje klasične glazbe i jazza. Porin za životno djelo otišao je u ruke hornista Radovana Vlatkovića, jednog od najproslavljenijih živućih hrvatskih izvođača.
vrijeme: 14.05.2012.
mjesto: Zagreb
url: http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Me%C5%A1trovi%C4%87

Za najbolji album klasične glazbe nagrađen je čembalist Pavao Mašić, za “Bach - Händel - Scarlatti 1685.”, a Händelova Chaconna u G-duru s istog albuma nagrađena je kao najbolja izvedba klasične glazbe.

Vjekoslav Nježić najbolji je producent nagrađen za album “Sax+” Zagrebačkog kvarteta saksofona i Itamara Golana.

Za najbolju snimku nagrađen je Božidar Pandurić, za album “Portret Kraljice” orguljaša Alena Kopunovića Legetina.

Muzika za orgulje i gudače s autorskog albuma Anđelka Klobučara nagrađena je kao najbolja skladba klasične glazbe, a za isti je album Nikša Gligo primio nagradu kao urednik najboljeg arhivskog / tematsko-povijesnog albuma.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, na sinoćnjoj dodjeli prije svega skladatelj, osvojio je Porina za najbolji autorski album za “Passo Sempio” u izvedbi pijanistice Katarine Krpan.

U kategorijama jazz glazbe slavili su Miro Kadoić (najbolji album - Free Point i najbolja izvedba - Moonflowers) i Elvis Penava, Goran Delač te Marko Lazarić (najbolja skladba - Laika).

U ulozi voditelja još jednom se našao Dražen Siriščević, a pridružili su mu se: Šimun Matišić, Bruno Vlahek, David Gazarov, Radovan Vlatković, Helena Bastić i Lela Kaplowitz te maestro Mladen Tarbuk. (Jutarnji list)

Opširnije