najave

Smjena straže s konjima


vrijeme: 02.01.2011. 12,00
organizator: Turistička zajednica grada Zagreba / Academia Cravatica

Turistička zajednica grada Zagreba, u suradnji s ustanovom Academia Cravatica, organizira Smjenu straže s konjima, koju izvodi Počasna satnija Kravat-pukovnije. Svečani ceremonijal smjene straže i ophodnje gradom održat će se u nedjelju, 2. siječnja 2011. godine, s početkom u 12 sati, nakon pucnja topa s kule Lotrščak.

Odred Počasne satnije kreće ispred sjedišta Počasne satnije – Dolac 2 (kod crkve Svete Marije), u 11,40 sati te rutom Tkalčićeva – Krvavi most – Radićeva – Kamenita vrata dolazi na Trg sv. Marka i postrojava se. Izvedbu programa smjene straže pratit će i  talijanski gosti, koji tradicionalno dočekuju Novu godinu u Zagrebu.

Svaka smjena straže počinje atraktivnom ceremonijom pripreme straže i pregleda naoružanja. U ceremoniji sudjeluje cijeli postroj od 12 vojnika te konji, nakon čega se postavlja straža na predviđenim pozicijama, ujedno atraktivnim turističkim lokacijama: Markov trg (bočni ulaz u Markovu crkvu), Trg ban Jelačića i Gospin kip na Kaptolu.

Podsjećamo, Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s ustanovom Academia Cravatica, pokrenula je projekt Smjena straže u srpnju ove godine te je na taj način promovirala Zagreb kao prijestolnicu kravate i ovu iznimnu kulturnu i povijesnu vrijednost pretvorila u atrakciju za sve posjetitelje našeg grada.

U slučaju iznimno lošeg vremena, program će se otkazati.

(I.P., 30.12.2010)