izložba

Extra Ordinary Design - Prodajna izložba inkluzivnog dizajna


vrijeme: 23.01.2012. 20,00
mjesto: Zagreb; Hrvatsko dizanjersko društvo, Boškovićeva 18

U Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, u ponedjeljak, 23. siječnja, u 20 sati, otvara se izložba 'Extra Ordinary Design - Prodajna izložba radionice inkluzivnog dizajna'.

Za one koji se možda još nisu susreli s pojmom, 'inkluzivni dizajn' podrazumijeva uključivanje stvarnih ljudi u sam proces dizajniranja te osjetljivost na stvarne teškoće i potrebe korisnika, što rezultira boljim dizajnom namijenjenim najširoj mogućoj populaciji. Projekt Extra Ordinary Design spojio je inkluzivni dizajn i socijalnu inkluziju, dizajnere, studente, proizvođače te nekoliko hrvatskih i britanskih strukovnih, obrazovnih i humanitarnih organizacija.

Prva izložba, održana u travnju 2011. u HDD galeriji, predstavila je prototipove proizvoda nastalih u sklopu interdisciplinarne radionice inkluzivnog dizajna u kojoj su sudjelovali profesionalni dizajneri i studenti dizajna iz područja industrijskog dizajna, dizajna vizualnih komunikacija, tekstilnog i modnog dizajna, studenti marketinga te zaposlenici partnera projekta – Udruge za promicanje inkluzije i ustanove URIHO. Oni su zajednički, kroz kreativnu suradnju, osmislili i do kraja razvili nove proizvode u području modnog dizajna, dizajna vizualnih komunikacija te produkt dizajna u materijalima poput keramike, metala i tekstila. Rezultat je dragocjen primjer sinergije i interakcije između dizajna, društveno korisnog djelovanja, stvarne proizvodnje i tržišnog razmišljanja.

Radovi timova formiranih tijekom radionice (Tim UPI, Tim URIHO metal, Tim URIHO keramika i Tim URIHO tekstil), osvojili su i publiku i ocjenjivački sud na prošlogodišnjem Danu D te su zajednički odnijeli i prvu nagradu! Aktualna izložba predstavlja smisleni nastavak započetog procesa – u HDD galeriji bit će predstavljeni gotovi proizvodi, koje će publika tijekom trajanja izložbe moći i kupiti.

(M.K., 19.01.2012)