izložba

Izložba europskog porculana Muzeja Marton


vrijeme: 15.11.2010. - 30.11.2010.19,00
mjesto: Zagreb; Gliptoteka, Medvedgradska 2
organizator: Muzej Marton / Gliptoteka HAZU

U Gliptoteci HAZU, u ponedjeljak, 15. studenog s početkom u 19 sati, otvara se izložba europskog porculana 'Splendori dell'oro bianco, capolavori dal Museo Marton'. Izložba se može razgledati do 30. studenog.

Na izložbi će biti prikazan suženi izbor europskog porculana 18.stoljeća iz fundusa Muzeja Marton koji će biti predstavljeni na istoimenoj izložbi u Muzeju Querini Stampalia u Veneciji od 11.prosinca do 27.ožujka 2011. godine.

Na izložbi u Gliptoteci će hrvatskoj javnosti osim već izlaganih zbirki bečkog i Sevres porculana, javnosti po prvi puta biti prezentiran i dio zbirke koji do sada nije bio izlagan u Hrvatskoj, prvenstveno porculan manufaktura Meissen i Doccia, te cijenjena zbirka ruskog porculana.

Ovom izložbom Muzej Marton želi javnosti prezentirati i vitrine koje je muzeju donirao londonski Muzej Victoria and Albert, najveći i najprestižniji muzej primijenjene umjetnosti na svijetu. Ova donacija iznimno je priznanje muzeju na uloženom trudu u brojne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Predstavljanjem u Gliptoteci hrvatska javnost će se  upoznati s novom izložbom Muzeja Marton u Veneciji koja će, nakon prijašnjih gostovanja u Londonu, Parizu i Beču dodatno doprinijeti afirmaciji muzeja, ali i Hrvatske kao zemlje koja posjeduje svjetski značajne zbirke umjetnina.

(M.K., 12.11.2010)