Preskočite na glavni sadržaj

Prezentirani projekti profesionalnih plesnih autora

Troje riječkih samostalnih plesnih umjetnika: Senka Baruška, Žak Valenta i Gordana Svetopetrić održali su u petak, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, večer profesionalnih plesnih autora na kojoj su predstavljeni autorski projekti u obliku rada u nastajanju.
vrijeme: 22.04.2011.
mjesto: Samobor, Croatia
url: http://www.samoborski-fasnik.com/
Dani profesionalnih plesnih autora (DPPA) iz Rijeke novi je program osmišljen od strane triju riječkih samostalnih plesnih umjetnika/autora: Senke Baruške, Žaka Valente i Gordane Svetopetrić.

Premda zamišljen kao stalni program u plesnoj ponudi grada Rijeke, ovaj projekt svojevrsna je uvertira u obilježavanje Dana plesa koji se obilježava 29. travnja. Autori djeluju samostalno i nezavisno u odabiru tema, estetici i načinu rada, a kroz ovaj program dijele troškove marketinga, tehničke podrške projekata (dizajn svjetla, zvuk) troškove organizacije i prodaje te u ponekim slučajevima i troškove izrade i dizajna kostima i scenografije. Riječ je o udruživanju s ciljem da se profesionalnim plesnim autorima olakša rad i kreiranje te da se ekonomičnije i bolje iskoriste skromna financijska sredstva kojima autori raspolažu. Sva tri rada doživjet će svoju premijeru u vidu cjelovečernjih programa na jesen ove godine.
 
Autorski, plesni uradak Senke Baruške pod nazivom 'Hvala Ti!'  temelji se na spoznavanju uzvišene radosti koja je i trenutak i trajna spoznaja duhovnog stanja. Kako je rečeno na predstavljanju to nije koreografija već više prenošenje i usklađivanje unutarnjeg stanja na vanjski izraz odnosno suvremeni ples. Specijalni gosti (kreacija i izvedba): Sanja Josipović, Žak Valenta, Tanja Kalčić, Lu, Tara, Dorina i Goldi. Glazba: Maršić & Medved Kostimi: Matea Pasarić Dizajn svjetla: Alan Vukelić Produkcija: Centar Koraki i Plesni art laboratorij
'Sanjamo li iste snove?' Gordane Svetopetrić je plesni projekt u procesu nastajanja koji se bavi poigravanjem analizama sna, njihovim sjećanjima, lucidnim i nesvjesnim im vođenjima, osvješćivanjima, kao i suočavanjem oživljavanja svojih snova u javi.
Izvedba: Sanja Josipović, Petra Chelfi (zpa) Glazba: Alen Svetopetrić Kostimi: Matea Pasarić Dizajn svjetla: Alan Vukelić Produkcija: Centar Koraki
 
Možda najinteresantniji, nazivom intrigantan plesni uradak 'Dijagnoza umjetnost iii umjetnost kao dijagnoza!' najavljuje Žak Valenta. U svojoj 20 min prezentaciji autor Žak Valenta želi isprovocirati publiku na dijalog na temu 'Umjetnost i ludilo' inspiriran knjigom neuropsihijatra i medicinskog stručnjaka Dražena Neimarovića 'Umjetnici tamnog sjaja' u kojoj je iz pozicije psihijatarske struke analizirano više od 100-njak svjetskih i domaćih umjetnika koji su tokom života hospitalizirani u duševnim institucijama, a neki su u njima skončali svoj život. Naime iz pozicije današnjeg suvremenog umjetnika autor želi otvoriti diskusiju na temu poimanja: 'Kreativnosti','Normalnosti', 'Odnosa umjetnosti i morala', 'Stigmatizacije duševnih bolesnika u društvu', 'Razvoj i stanje psihijatrije u Hrvatskoj i svijetu', 'Alternativni pristupi liječenja psihičkih smetnji i poremećaja', 'Duhovnost i umjetnost' , 'Umjetnost kao dijagnoza'.
Izvedba: Žak valenta, Video: Udruga UKUS, Glazba: razni autori.

Projekti su financijski podržani od Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH,Primorsko -goranske županije. (rijeka.hr)