Preskočite na glavni sadržaj

Ceramica Multiplex 2022. / 'Volim BA-ROCK' - poziv na prijavu (Rok: 21.8.2022.)

Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon poziva na prijavu sudjelovanja u projektu CERAMICA MULTIPLEX 2022. - „Volim BA-ROCK“. Riječ je o tematskoj, međunarodnoj, žiriranoj izložbj suvremene keramike koja će se održati u sklopu 52. 'Varaždinskih baroknih večeri', slijedom višegodišnje partnerske suradnje Kerameikona i Festivala VBV. 
 
vrijeme: 14.06.2022. - 21.08.2022.
url: http://www.kerameikon.com/

Koncepcija izložbe:

Zašto posljednjih godina volimo zvuk barokne glazbe? Možda zato jer, zahvaljujući mnogim manifestacijama, festivalima i ansamblima koji populariziraju, približavaju nam i „moderniziraju“ baroknu glazbu (prije svega Varaždinske barokne večeri, BaRoMus, Hrvatski barokni ansambl, Projekt Lazarus i sl.) postajemo više senzibilizirani za ovu glazbenu kulturu i umjetnost. Pritom svjedočimo da je barok, koji smo ranije možda tretirali kao neki daleki, povijesni, arhaični stil, danas mnogima razumljiviji i bliskiji zahvaljujući promijenjenoj percepciji svijeta, prostora i vremena te osviještenom pogledu na stvari oko nas. Jer prirodna i povijesna razdoblja, kao i društvena događanja, ne iščitavaju se na vremenskoj lenti isključivo kronološki i time jednodimenzionalno, nego se promatraju interdisciplinarno i iščitavaju kao ciklički fenomeni kod kojih kroz povijest i vrijeme dolazi do ispreplitanja i kruženja (s)tvari, pojava, značajki, narativa, pa  rakurs sagledavanja mora uključivati različita očišta. Tako se i mnogo toga što je karakteristično za barok i što se pojavilo u tom razdoblju, provlači kroz različite stilove sve do danas – i „upliće“ i u umjetnost današnjice.
Kad se pojavio, barok je bio novo, prekretničko razdoblje; novo doba puno neizvjesnosti i suprotnosti,  kontrasta i kontradikcije. Doba velikih otkrića, nove slike svemira i novoga reda – ali i doba velikih ratova, dramatičnosti i kaotičnosti. U likovnim umjetnostima i glazbi promijenio se diskurs i estetska paradigma, što je tada bilo novost i nije dočekano blagonaklono. Sve nam to zvuči itekako poznato i blisko i za današnje vrijeme. Kultura baroka, a posebno glazbena, imala je veliki utjecaj na razvoj kasnijih razdoblja, donijevši niz promjena u melodiji, harmoniji, ritmu, dinamici, tempu, instrumentaciji... Novum kojeg  je donio barok bio je razvoj kontrapunkta, polifonija slobodnog stila, improvizacija, repeticija (ponavljanje), razvoj instrumentalne glazbe (posebno gudači, puhači i ritam-sekcija), bogatstvo glazbenih dekorativnih oblika... Ako s toga aspekta promatramo današnju suvremenu glazbu, u njoj i danas možemo čuti aproprijacijske odjeke baroka. Jer citati Bachove glazbe pojavljuju se u hard rock soulu, većina pop pjesama izgrađena je na baroknoj "zlatnoj sekvenci", a jazz je u određenoj mjeri usvojio umjetnost improvizacije. Rock glazba nerijetko koristi suprotnosti u dinamici i u ritmu koje je uveo barok, kao i formulu repeticije u melodiji, dok udaraljke – danas tako česte u glazbi (bubnjevi) i u baroku melodiji daju tempo.  
Suvremeni likovni umjetnici često transkribiraju glazbu u vizualnu umjetnost, kreativno prevodeći izričajni vokabular jednoga medijskog sustava u drugi. Tako vizualizirajući slušni podražaj kao taktilni osjet i materijalizirajući glazbu u fizički objekt.  U ovom slučaju očekuje se vizualizacija/materijalizacija glazbe, glazbenih pojmova i glazbene scene u keramički medij. Ta vizualizacija trebala bi biti svojevrsni most kojim će se kroz keramiku povezati  i ispreplesti različita vremena i karakteristike različitih stilova koji ciklički „kruže“ u umjetničkim izričajima, pristupima i narativima od barokne do današnje suvremene rock-glazbe, a koji u sebi nose neku prepoznatljivu nit vodilju od baroka do danas. Ta nit se može odnositi na melodiju, ritam, glazbenu sekvencu ili glazbenu temu, ali i na glazbenika/glazbenike, kao i scenu i scenografiju. (Višnja Slavica Gabout, prof., povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka)

Informacije o prijavi i sudjelovanju→

Vrijeme održavanja izložbe: 24.9.- 23.11. 2022.
Mjesto održavanja: KERAMEIKON-ova Galerija K10 (PROSTOR GALERIJE I IZLOZI), Varaždin, Kukuljevićeva 10
Autorica koncepcije i kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout
Organizator izložbe: KERAMEIKON-HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, Varaždin
Partner izložbe: Festival „Varaždinske barokne večeri“ /23.9. – 9.10.2022.
Otvorenje izložbe: subota, 24.9.2022.u 18h
 
Rok za prijavu : 21. kolovoz 2022. (nedjelja), 23.59h