Preskočite na glavni sadržaj

Baranjski šokački vez novo nematerijalno kulturno dobro Hrvatske

Baranjski šokački vez odnedavno je, kao 184. nematerijalno kulturno dobro, upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Slijedom toga, u Etnološkom centru baranjske baštine, kojim upravlja Centar za kulturu Grada Belog Manastira, cijela će godina biti u znaku Baranjskog šokačkog veza kroz različite radionice, edukacije, izložbe.
url: https://etnobaranja.eu/hr

Baranjski šokački vezovi jedinstveni su ukrasi narodne nošnje, vidljiv i prisutan simbol identiteta, tradicije, posebnosti i vlastitosti u kulturno-povijesnom kontinuitetu i trajna su vrijednost koju valja sačuvati za buduće generacije.

Glavni ukras nošnji - Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, koji su primaran ukras osnovnih dijelova narodnih nošnji i platnenoga posoblja starosjedilačkoga hrvatskog šokačkog stanovništva u hrvatskom i mađarskom dijelu Baranje, jedinstveno je po svojoj simbolici identiteta. Društveno-povijesna previranja i prekrajanja granica tijekom posljednjih nekoliko stoljeća oblikovala su sliku multikulturalne regije, u kojoj su Hrvati Šokci do danas očuvali svoj subetnički i nacionalni identitet zahvaljujući i folklornim simbolima (običajima, pjesmama, plesovima, govorima), a posebno na prepoznatljivoj narodnoj nošnji u kojoj se ogledaju tekstilne, poglavito ženske vezilačke vještine i prirodni osjećaj za lijepo...

Opširnije:
https://etnobaranja.eu/
https://magazin.hrt.hr/kultura/