Preskočite na glavni sadržaj

Ateliersi kao najava Međunarodnih dana izvedbenih umjetnosti

BLITZ Međunarodni dani izvedbenih umjetnosti iz Rovinja, pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, predstavlja zagrebačkoj publici jednog od umjetnika ovogodišnjeg izdanja, talijanski kolektiv Ateliersi iz Bologne, kao najavu festivala koji će se održati u Rovinju od 4. do 6. rujna 2014. Performans / koncert Fiorenze Menni i Agate Tomšič će se održati u atriju kazališta &TD u subotu, 14. lipnja.
vrijeme: 14.06.2014.
mjesto: Paris, France
url: http://www.blitzfestival.com/web/
 
Ateliersi (IT) Urban Spray Lexicon Project

koncept: Fiorenza Menni
izvođačice: Fiorenza Menni i Agata Tomšič
oblikovanje zvuka: Davide Sacco
suradnja pri dramaturgiji: Andrea Mochi Sismondi
suradnja pri istraživanju: Andrea Alessandro La Bozzetta i Primavera Contu
prijevod teksta: Tihana Maravić
produkcija: Ateliersi
jezik predstave: talijanski i hrvatski
organizacija: BLITZ Festival, Rovinj
pokrovitelj: Talijanski institut za kulturu u Zagrebu
u suradnji s: Kulturom promjene SC-a

'Urban Spray Lexicon Project' je dramaturško i izvedbeno istraživanje urbanih grafita. Počinje sa Boia–concerto breve per imbrattamenti, voce e sintetizzatori [Krvnik - kratki koncert za grafite, glas i sintisajzer, 2012], nastavlja se predstavom Se la mia pelle vuoi [Ako moju kožu želiš] i predavanjem-performansom Freedom has many forms. Bilješke i vijesti o tome kako se i zašto pišu grafiti (2013); te će se zaključiti predstavom 23:59 (2014/15).

Ateliersi skuplja grafite današnjice fotografirajući i bilježeći ih te izvlači one iz prošlosti prebiranjem po knjigama, časopisima, privatnim zbirkama. Iz tog materijala-arhiva stvara nove dramaturgije i na taj način na papiru zaustavlja misli, inače prolazne i kratkotrajne: poeme u stihovima postaju sredstva za očuvanje prolaznog. Ovim malim jedinicama teksta na sceni je dan glas i zvuk , a vizualne se poruke pretvaraju u izvedbene geste. Radi se o umjetničkom procesu u kojem kazališni jezik djeluje u bliskom kontaktu s likovnim i glazbenim umjetnostima, i gdje dinamike urbanog krajolika postaju scenski materijal. Ateliersi postavlja svoj pogled na ulicu nastanjenu anonimnim pojedincima, gdje je granica između javnog i privatnog pokretna i neodređena.

Ateliersi je umjetnički kolektiv iz Bologne, Italija (novi identitet višestruko nagrađivane i međunarodno priznate kazališne grupe Fiorenza Menni/Teatrino Clandestino). U ovoj novoj fazi performativna gesta ulazi u organski dijalog s antropologijom, socijologijom, književnošću, glazbenom i vizualnom umjetnošću. Osim Urban Spray Lexicon-a, neka od recentnih istraživanja jesu: Open Options Project, koji se sastoji od niza rezidencija u romskoj zajednici Šutka u Makedoniji, predstava, performansa i knjige (Andrea Mochi Sismondi, Confini Diamanti. Viaggio ai Margini d’Europa, ospiti dei rom, Ombre Corte, Verona 2012) na temu pripadnosti, prava na sreću, slobode, legitimiteta; Idem Identity Project, istraživanje o pitanjima podrijetla, identiteta, slobode izbora, koje je proizvelo nekoliko predstava, uključujući Civile i Hello Austria. Europa 2011.
Tematska misao vodilja BLITZ-a 2014 jest holidays, s idejom da umjetnost, ljepota, susret mogu pretvoriti every day u holy day: svaki dan može postati poseban, jedinstven, sveti dan.

Informacije o BLITZ International Performing Arts Days dostupne su i na Facebook stranici festivala.