Preskočite na glavni sadržaj

Zlatko Karač: 'Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi'

Hrvatsko-izraelsko društvo najavljuje promociju monografije 'Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj - Odabrani tekstovi' autora prof. dr. sc. Zlatka Karača, izdane u sunakladi Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS u ponedjeljak, 13. rujna, u 18 sati, u Europskom domu u Zagrebu.
vrijeme: 13.09.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.upi2mbooks.hr/

Knjigu će predstaviti doc. dr. sc. Alen Ţunić, urednik knjige, prof. dr. sc. Zlatko Jurić, recenzent knjige, te autor. Večer će otvoriti predsjednica Društva, mr. sc. Julija Koš.
 
O knjizi:
 
Na tragu koncepta autorske edicije Studije u kojoj se u omeđenim i tematski profiliranim svescima donose odabrani radovi Zlatka Karača, posvećeni dominantnim temama iz njegova istraživačkog opusa, u ovu je knjigu uvršteno 40-ak ključnih tekstova o baštini sinagoga u Hrvatskoj, od 87 objava koliko ih je autor o tome ostvario u razdoblju od 2000. do 2020. godine.
 
Konačni izbor radova, raznolikost publikacija - od poglavlja u knjigama, do članaka u časopisima, novinama i zbornicima, simpozijskih priopćenja, TV scenarija, letaka uz javna predavanja, do izložbenih kataloga i kalendara, pokazuju ne samo tematsku širinu problema koje je autor nastojao obuhvatiti, već i njegovo nastojanje da nedovoljno poznatu baštinu sinagoga na različite načine približi što širem krugu čitatelja.
 
Sinagoge su nesumnjivo najslabije istraženi i gotovo nepoznati segment naše arhitektonske i umjetničke baštine, pri tome i gotovo posve uništen u pogromu holokausta, ali i kasnije tijekom poslijeratnog vremena. Stoga je istraživanje povijesti i arhitektonskih osobitosti ove skupine građevina zadatak od osobite znanstvene vrijednosti, pri tome i od važnosti za afirmaciju multikulturalnih i multikonfesionalnih tema vezanih za hrvatske prostore.
 
U iščekivanju već više puta najavljivanoga međunarodnoga arhitektonskog natječaja za sinagogu i židovski kulturni centar u Praškoj ulici u Zagrebu, autor je ovom knjigom struci želio ponuditi koristan i praktičan priručnik.
___________

autor: Zlatko Karač
recenzenti: Snješka Knežević, Zlatko Jurić, Zorana Sokol Gojnik
urednik: Alen Žunić
dizajn naslovnice i vanjske opreme: Nedjeljko Špoljar [SDF]
jezik: hrvatski / engl. summary
opseg: 228 str.
format: 28 x 23 cm
uvez: tvrdi /platno/ovitak