Preskočite na glavni sadržaj

'Zima puna kulture u Općini Lovreć'

Općina Lovreć, zahvaljujući sufinanciranju Splitsko-dalmatinske županije, organizira program 'Zima puna kulture u Općini Lovreć', a sve u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split. Aktivnosti će se odvijati u Društvenom centru Laurentius, u Osnovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević, Osnovnoj školi Studenci te u Županijskom bibliobusu Gradske knjižnice Marka Marulića Split tijekom veljače i ožujka i sve su besplatne za korisnike.
vrijeme: 05.02.2024. -
url: https://gkmm.hr/

Više od dvadeset aktivnosti uključivat će susrete s piscima, književne radionice, likovne i kreativne radionice za djecu i mlade, kao i za odrasle te za osobe s invaliditetom, predstave za djecu, projekcije filmova za djecu i mlade i VR projekcije.
 
Program započinje u ponedjeljak 5. veljače kada će prema rasporedu dolaska na bibliobusnim stajalištima u Općini Lovreć od 8.30 do 11 sati zainteresirani posjetitelji i korisnici Županijske bibliobusne službe imati priliku pomoću VR naočala isprobati što je to virtualna (VR) i proširena (AR) stvarnost te vidjeti različite edukativne sadržaje kroz videozapise, panoramske fotografije 360° i 3D modele, različitog spektra tema poput umjetnosti, prirode, zemalja. (npr. Star Wars brod, Kineski zid i dr.)
 
Umjetnica Karolina Šuša održat će predstavu i radionicu pod nazivom „Papač ružnih snova“ za djecu nižih razreda Osnovne škole Studenci s početkom u 10.45 sati. U srijedu, 7. veljače program se nastavlja u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića radionicom Stop animacije inspirirane djelima Ivane Brlić Mažuranić, koju će voditi kiparica Kristina Krstinić. Radionica je namijenjena učenicima viših razreda.
 
U četvrtak, 15. veljače predviđena je radionica stripa pod nazivom Kako je Potjeh proveo zimu u Općini Lovreć, a koju će za učenike viših razreda Osnovne škole Studenci održati slikar i strip autor Ivan Svaguša te pedagoginja Danica Kliškić.
 
U tjednu školskih praznika u Društvenom centru Laurentius održat će se projekcije filmova za djecu i mlade Šegrt Hlapić (20.2.) te Uzbuna na zelenom vrhu (21.2). Uz prethodnu prijavu za starije od 54 godine kao i za osobe s invaliditetom te ostale zainteresirane ilustratorica Dona Tomić održat će likovnu radionicu Slikanje po predlošku, a oni najmlađi kao i svi zainteresirani u petak 23. veljače imat će priliku upoznati književnicu za djecu i mlade Jelenu Pervan, autoricu popularnih priča Mrljek i Prljek, Tonka će sutra i brojnih drugih.
 
Aktivnosti se nastavljaju i u ožujku, kada će u programu sudjelovati i književnica Jasmina Aleksandra Žiljak, a Gradsko kazalište lutaka Split izvest će predstavu Pričaoničari.
 
Točan raspored pojedinih aktivnosti možete pratiti na internetskim stranicama Općine Lovreć te na stranicama GKMM Split.
 
Cijeli projekt osmišljen je zahvaljujući Javnom pozivu Splitsko-dalmatinske županije za poticanje aktivnosti iz područja kulture i društvenih događanja u jesenskom i zimskom periodu 2024. godine. Prigodnom izložbom u siječnju Županijska bibliobusna služba GKMM Split obilježila je 500 godina smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, a tijekom provedbe programa obuhvatit će se Međunarodni dan materinjeg jezika, Dan glagoljice, Svjetski dan poezije, Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, Svjetski dan pripovijedanja, Svjetski dan kazališta što je sve u skladu s Programom „Jesen/zima u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ zahvaljujući kojem je i osmišljen ovaj projekt.