Preskočite na glavni sadržaj

Zavičajnom muzeju Poreštine dodijeljena Zahvalnica Istarske županije za izniman doprinos na području kulture

Na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja Dana Istarskog statuta, održanoj 27. ožujka u Istarskoj sabornici u Poreču, Zavičajnom muzeju Poreštine dodijeljena je Zahvalnica Istarske županije za izniman doprinos na području kulture u Istarskoj županiji.
vrijeme: 27.03.2024. -
mjesto: Poreč
url: https://www.muzejporec.hr/hr/

Istarska je županija ovom zahvalnicom odala priznanje porečkom muzeju za 140 godina predanog rada i doprinosa očuvanju i dostupnosti kulturnog naslijeđa, poticanja interesa za istraživanje i dublje razumijevanje istarske baštine te za realizaciju brojnih postava i projekata, kao i razvoj muzejske djelatnosti.
 
Zavičajni muzej Poreštine, najstariji muzej u Istri, nasljednik je dvaju ranijih muzeja: Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre, osnovanog 1884. godine, i gradskog muzeja za umjetnost i povijest, osnovanog 1926. godine. Njihov muzejski fundus uključen je u današnji muzej koji se od 1952. godine nalazi u baroknoj palači obitelji Sinčić u Poreču. Muzej skrbi o više građevina i lokaliteta kulturno-povijesnog značaja u gradu Poreču i na širem području Poreštine te djeluje na principima održivosti, jednakosti i kreativnosti. Rođendansku obljetnicu muzej dočekuje radno, uređujući kulturno-povijesne spomenike o kojima skrbi - Romaničku kuću u Poreču te Memorijalnu kuću Joakima Rakovca u obližnjim Rakovcima, čiji se postavi otvaraju u ovoj godini a uskoro kreće i energetska obnovu kompleksa Muzeja za što su odobrena bespovratna europska sredstva u iznosu od 921.717,88 eura.
 
Opširnije…