Preskočite na glavni sadržaj

Zavičajni muzej Slatina preuzeo donaciju obitelji Žmegač

Fundus Zavičajnog muzeja Slatina bogatiji je za jednu vrlo važnu donaciju koju su djelatnici preuzeli 15. ožujka u Zagrebu. Riječ je o donaciji dijela privatne knjižnice, odličja i osobnih predmeta našeg istaknutog akademika Viktora Žmegača, što su muzeju predali sin i kći preminulog akademika; Andrej Žmegač i Aleksandra Žmegač Horvat.
vrijeme: 20.03.2023. -
mjesto: Slatina

Iako je Viktor Žmegač vrlo rano otišao iz Slatine uvijek ju je nosio u srcu. Iza sebe je ostavio veliki obol i jedno veliko ime o kojem se govori u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe. Upravo je u svom rodnom gradu Žmegač i dalje poznat kao dječak koji je toliko toga dao. Metaforički, on je i dalje s nama te ga možemo pronaći u svakom retku njegovih brojnih radova koji su sada ovdje s nama. Žmegač se vratio Slatini, svom rodnom gradu i svojoj osnovnoj školi kao trajno svjedočanstvo života jednog intelektualca, akademika, eudita, homo universalis, a prije svega čovjeka.

'Donacija obitelji Viktora Žmegača Zavičajnom muzeju Slatina za memorijalnu zbirku akademika Žmegača sastoji se od približno 550 knjiga iz njegove biblioteke, a dopremljen je i njegov pisaći stol, pijanino Förster, reprodukcija portreta Franza Kafke (koji je visio u njegovoj radnoj sobi cijeli radni vijek), izbor iz rukopisa (šest priloga za časopis "Vijenac", jedan rukopis za časopis "Forum" i jedan rukopis na njemačkom jeziku), naočale, tri obiteljske fotografije i 28 različitih nagrada i priznanja. (...) - Glas Slavonije

Opširnije