Preskočite na glavni sadržaj

Započele online edukativne radionice za mlade otočane i otočanke

​U sklopu projekta PROSTOR (PROSocijalno uključivanje mladih otočana u oživljavanje baštine transmedijskim digitalnim STORytellingom), Interacta (Udruga za produkciju i interakciju u kulturi i obrazovanju) i Udruga RECAS (Udruga za promicanje istraživanja unutar društvenih i humanističkih znanosti Regionalni centar za napredne studije humanističkih znanosti) započele su s online edukativnim radionicama za mlade otočane i otočanke. Radionice uključuju mlade stanovnike hrvatskih otoka - Visa, Brača i Cresa.
vrijeme: 16.11.2022. -
mjesto: Vis, Brač, Cres
url: https://pro-stor.eu/

Radionice kroz aktivnosti kolaborativnog učenja i su-kreativnog stvaranja razvijaju njihove sposobnosti za kulturni angažman, vještine kreiranja novih kulturnih i društvenih proizvoda i sadržaja primjenom suvremenih kulturno-umjetničkih alata i intermedijske aplikacije za produkciju digitalnog/medijskog sadržaja, kreativne vještine interpretiranja, reaktiviranja i prezentiranje otočne kulturne baštine putem transmedijskog digitalno posredovanog storytellinga. Usmjerene su na oživljavanje otočne baštine primjenom digitalnih platformi, alata i tehnologije i integriranjem kulture, novih tehnologija i vizualne prakse kroz ICT sustav koji omogućuje multimodalne interaktivne tehnike prezentacije baštine te kombinaciju virtualne ili proširene stvarnost, 3D vizualizacije, videa, animacije i mobilne tehnologije.
 
Radionice uključuju mlade stanovnike hrvatskih otoka - Visa, Brača i Cresa, a rezultirat će zajedničkom virtualnom izložbom koja će se moći prikazati online ali i kao instalacija u fizičkom prostoru te postati nova atrakcija i dio ponude kulturnog turizma zasnovanog na bogatom materijalnom i nematerijalnom nasljeđu.
 
Radionice vode renomirani predavači i međunarodno priznati umjetnici i stručnjaci iz različitih područja kulturnog djelovanja, uključujući nove medije, vizualnu i digitalnu umjetnost te muzejsku djelatnost.

Uvodna radionica održala se 16. studenoga 2022. Sudionicima i sudionicama radionice pružen je pregled suvremenih praktičnih vještina, alata i tehnika koji se koriste za predstavljanje kulturne baštine te uvod u teme koje će se obrađivati kroz program projekta PROSTOR: prezentiranje  baštine korištenjem suvremenih interpretacijskih medija, digitalne tehnologije i  tehnika pripovijedanja te filma.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
 
Sadržaj objave je isključiva odgovornost Udruge Interacta.