Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački HNK predstavio događanja do kraja sezone

Na konferenciji za medije održanoj 21. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, predstavljena su događanja koja publiku očekuju do kraja sezone 2021./2022.
vrijeme: 21.06.2022. -
url: http://www.hnk.hr
Konferenciji za medije prisustvovali su intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Opere Giorgio Surian, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina i koreografkinja Valentina Turcu, redateljica Anica Tomić, glazbenik Ante Gelo te glumac Drame Nikša Kušelj.

Iznimno sam zadovoljna i sretna što možemo sezonu završiti s najboljim mogućim rezultatima. Popunjenost kazališta iznosi 96 posto i raduje me što smo unatoč pandemiji i ponekad nemogućim uvjetima, vratiti publiku u kazalište, istaknula je na samom početku intendantica Vrgoč.

Na kraju sezone publiku očekuju još dvije premijere, prva je baletna Gospođa Bovary u koreografiji Valentine Turcu 25. lipnja a samo dan poslije u prostoru kluba Peti kupe Predstava za žive u doba izumiranja u režiji Anice Tomić.

Valentina Turcu smatra izazovom rad na baletnoj drami remek djela Gustava Flauberta te najavljuje posljednju baletnu premijeru kao nešto posve novo i nekonvencionalno.
Čitajući knjigu Madame Bovary došla sam do zaključka kako ne ostati u 19 stoljeću gdje su socijalne i društvene norme drugačije nego danas. Mislim da sam uspjela skinuti celofan te dovesti do rješenja koje publici možda neće biti simpatični a za balet su zabranjeni. No nama u procesu rada je otvorilo nove svjetove i uspjeli smo pokriti Flaubertova genijalna poglavlja. Zagrebački balet ima jedinstveni kapacitet da ulazi u koštac s teškim i ekstremno suvremenim repertoarom. Takvih kompanija ima samo pet u Europi , pet koji imaju ludost, hrabrost i kilometre pod nogama a među njima je i zagrebački baletni ansambl, ispričala je Valentina Turcu.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan rekao je kako je ovo završetak jednog uzbudljivog perioda u Drami koji je obilježen znakom suvremenosti te je najavio premijeru Predstava za žive u doba izumiranja koja je dio EU projekta STAGES koji je financiran od strane Europske komisije, a realizirat će se u deset  europskih partnerskih kazališta.
Predstava ima snažan naziv a svjedoci smo u zadnje dvije godine težine održavanja kazališta pod pandemijom. Odluku da u predstavi igraju djevojčice donijela sam još nakon što sam odgledala originalnu predstavu Theatrea Vidy-Lausanne, u suradnji s Competence Centre in Sustainabilitv. Sjetila sam se odmah djevojčice Grete Thunberg koja je obraćajući se UN-u strastveno govorila: „Kako se usuđujete? Kako se usuđujete?" U mojem konceptu dvije djevojčice budućnost ekološke katastrofe dočekat će u svojoj zreloj dobi i one imaju puno pravo ozbiljno, strastveno, ali i zabrinuto govoriti o onome što nas čeka, govori Anica Tomić dodavši kako će na sceni biti bicikli koje će „vrtjeti“ četiri sportaša a koja su povezana akumulatorom te pomoću njih će se realizirati sva struja na sceni.

Ravnatelj Opere Giorgio Surian sretan je što je s Operom u proteklih godinu dana uspio napraviti sve što je zamislio a to su uglavnom tradicionalne i klasične operne ideje te je najavio Završni koncert sezone 2. srpnja koji će repertoarno biti osvrt na produkcije iz prošlih godina uz najbolje soliste zagrebačkog HNK i mlade pjevače koje ćemo imati prilike i ubuduće slušati.

Dan prije završnog koncerta, 1. srpnja publiku očekuje veliki tulum u znaku Novog vala ispred Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Nikša Kušelj je istaknuo da je riječ o najkreativnijem glazbenom razdoblju kada će glumci Drame uz bend Mate Matišića te Ante Gelu izvoditi pjesme  Azre, Prljavog kazališta, Filma i Haustora te su svi građani pozvani pjevati i plesati uz dobro poznate pjesme Novog vala.

www.hnk.hr