Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb Design Week predstavlja nizozemski dizajn

Osmi Zagreb Design Week održat će se od 21. do 26. rujna 2021. u Hali V, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i na 'ZGDW partner lokacijama'. Ovogodišnja ZGDW država partner je Nizozemska.
vrijeme: 21.09.2021. - 26.09.2021.
url: https://zagrebdesignweek.com/

Izložba „Oporavak!“, nizozemskih kustosica Marleen van Bergeijk i Lise Hardon, osmišljena je ekskluzivno za ZGDW i predstavlja okosnicu predstavljanja nizozemskog dizajna. Nastala je kao odgovor na temu ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka 2021. — „Resilience / Otpornost“, a promišlja specifične okolnosti koje su obilježile naše živote protekle i ove godine. Marleen van Bergeijk i Lise Hardon odabrale su devet radova koji promišljaju zadanu temu iz perspektive „Nizozemskog dizajna”.

O svjetskom uspjehu nizozemskog dizajna govori i dokumentarni film „To je nizozemski dizajn“ redatelja Elbea Stevensa koji će biti prikazan 23. rujna u sklopu VIII. Zagreb Design Weeka. Vrhunski dizajneri otkrivaju kako je mala zemlja postala tako velika na području dizajna, objašnjavajući takav uspjeh kultnim primjerima nizozemskog dizajna kroz više od 100 godina.
 
Isti dan predavanjem će se predstaviti „Dutch Design Week“, najveći festival dizajna u sjevernoj Europi koji i ove godine u hibridnom izdanju, fizičkom i digitalnom obliku, dolazi u listopadu.

Danas „Nizozemski dizajn“ odražava ideje društvene i ekološke odgovornosti, a dizajneri se bave širim problemima te svojom kreativnom snagom nude moguća rješenja. Zahvaljujući međunarodnoj suradnji i razmjeni iskustava, ovakav pristup dizajnu proširio se daleko izvan granica same Nizozemske.