Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba 'Kamenice davno nestalih mora'

Virtualna izložba 'Kamenice davno nestalih mora'
Dok čeka svoju obnovu Hrvatski prirodoslovni muzej predstavlja svoj bogati muzejski fundus putem virtualnih izložbi. Najnovija izložba Kamenice davno nestalih mora predstavlja svijet fosilnih školjkaša, kamenicama. 
Prikazani su odabrani predstavnici neobičnih fosilnih školjkaša skupine Ostreida (kamenice, oštrige) razdoblja kenozoika, najmlađe geološke ere koja započinje prije 66 milijuna godina. 

Danas kamenice uglavnom žive blizu obale, pričvršćene za podlogu, a sagledavanjem njihova današnjeg načina života moguće je rekonstruirati okoliše u kojima su obitavale. Na izložbi predstavljamo dio kamenica iz fundusa Muzeja te saznajemo više o ulozi ovih posebnih školjkaša u otkrivanju nekadašnjeg svijeta. Nalazi kamenica osobito su česti u miocenskim naslagama sjeverne Hrvatske, što potvrđuju i brojni primjerci iz fundusa Muzeja, od kojih će neki biti prikazani na ovoj izložbi. Također će, uz primjerke iz Hrvatske, biti prezentirani i uzorci iz muzejskih komparativnih zbirki s područja Francuske i Italije. 

Autori: Marija Bošnjak, Jasenka Sremac, Nediljka Prlj Šimić, Davor Vrsaljko
Stručni suradnici: Petar Crnčan, Tatjana Bakran-Petricioli, Donat Petricioli

Virtualnu izložbu posjetite na
https://hpm.hr/kamenice/
 

https://www.hpm.hr/
https://www.facebook.com/hrvatskiprirodoslovnimuzej/


Objava: Lipanj 2023.