Preskočite na glavni sadržaj

Video: 'Contemporary Croatian Ceramics and New Strategies' (Višnja Slavica Gabout)

Video: 'Contemporary Croatian Ceramics and New Strategies' (Višnja Slavica Gabout)
Film povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Višnje Slavice Gabout 'Contemporary Croatian Ceramics and New Strategies' predstavljen je u rujnu 2022. u Genevi na 50. kongresu Međunarodne akademije za keramiku AIC-IAC. 
Uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, članica AIC-IAC, koja se već petnaestak godina bavi suvremenom keramikom, sudjelovala je u Genevi, Švicarska, u službenom programu 50. kongresa Međunarodne akademije za keramiku AIC-IAC. 

U sklopu teme „Melting Pot“, Višnja Slavica Gabout je u programskoj kategoriji Lectures/Breakout Sessions kroz video pod nazivom “Contemporary Croatian Ceramics and New Strategies“ predstavila suvremenu hrvatsku keramiku.




AIC-IAC je uoči kongresa organizirala i na svoje internetske stranice postavila i virtualnu selektiranu izložbu svojih članova, na temu MY BEST, na kojoj od hrvatskih članova AIC-IAC sudjeluju Višnja Slavica Gabout (odabrani esej o Višnji Markovinović), Sandra Ban i Danijela Pičuljan.  

50. kongres Međunarodne akademije za keramiku (AIC-IAC), održan je u Genevi od 12.-16.9.2022., s centralnom temom „Melting Pot“ (u slobodnom prijevodu „Multinacionalna kulturna raznolikost“, aludirajući time na raznoilikost koja je u društvenom i umjetničkom smislu karakteristična ne samo za multinacionalnu Genevu, nego danas i globalno). Kongres je okupio mnogobrojne sudionike, članove AIC-IAC  i goste sa svih kontinenata, koji su pod zajedničkom temom kroz niz zanimljivih izlaganja i sesija, iznijeli svoja iskustva i ideje vezane uz keramički medij te predočili rezultate svog istraživačkog i kreativnog rada na području moderne i suvremene keramike. Bogati program uključivao je i niz kvalitetnih izložbi suvremene keramike u gradu Genevi i okolici. Na kongresu je, uz otvorenje međunarodne izložbe u Muzeju Ariana (središtu AIC-IAC) svečano obilježena i 70. godišnjica postojanja i rada ove respektabilne međunarodne organizacije, osnovane 1952. godine upravo ovdje u Genevi, čije je djelovanje dugi niz godina partnerski vezano uz UN/UNESCO Geneva, gdje AIC-IAC ima i svog predstavnika.
AIC-IAC danas broji preko 1000 članova i tu su učlanjeni ne samo svjetski poznati keramičari, nego i teoretičari, povjesničari umjetnosti, kustosi, galeristi i muzealci, ali kao grupni članovi i kulturne institucije – likovne akademije i škole te likovna udruženja, galerije i muzeji iz cijeloga svijeta.