Preskočite na glavni sadržaj

Veliki napredak u konstruktivnoj obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, ravnateljem Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislavom Petrincem i glavnom tajnicom Ministarstva Maricom Mikec obišla je u utorak gradilište Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. HGZ je jedna od najstarijih udruga na području čitave Europe koja se od 1827. godine do danas kontinuirano bavi razvojem i očuvanjem izvrsnosti na području glazbene umjetnosti.
vrijeme: 20.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Do sada su na zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda provedene hitne mjere zaštite radi otklanjanja neposredne opasnosti, raščišćavanje i uklanjanje opasnih dijelova koje je izvedeno neposredno nakon potresa. Izvedeni su također i konzervatorsko restauratorski radovi nužne sanacije svodova i zidova zgrade te su provedena sva potrebna istraživanja koja prethode obnovi: od konzervatorsko-restauratorskih i geotehničkih istražnih radova, do istražnih radova na konstrukciji te ispitivanja mehaničkih karakteristika zidova. Podsjećamo da je sva muzejska, arhivska, knjižna kao i pokretna građa HGZ-a prethodno evakuirana, zaštićena i zbrinuta.
 
Izrađen je glavni projekt cjelovite obnove kulturnog dobra unutar kojeg je Projekt cjelovite obnove konstrukcije izdvojen kao prva faza cjelovite obnove zgrade.
 
Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je iznimno zadovoljstvo napretkom obnove HGZ-a: „Ovaj projekt čija je prva faza vrijedna 58 milijuna kuna u cijelosti se financira sredstvima Europskog Fonda solidarnosti putem Ministarstva kulture i medija“. Najavila je da će prema planu u proljeće biti gotov  konstrukcijski dio obnove, a nakon toga se nastavlja cjelovita obnova.
 
Podsjetila je i kako je putem Ministarstva kulture i medija, samo po prvom zagrebačkom potresu odobreno više od 150 projekata u vrijednosti 3 i pol milijarde kuna, od čega je više od polovice u samom gradu Zagrebu, a to su uglavnom javne ustanove kojima je osnivač država i sakralni objekti. Međutim, ministrica je podsjetila kako Ministarstvo kulture i medija je preuzelo i pokretanje procedure obnove i ustanova kojima je osnivač grad Zagreb, pa čak i urede gradske uprave, te je tako uvelike ubrzalo obnovu.
 
Precizirala je da se pod nadležnosti Ministarstva kulture i medija, u gradu Zagrebu istovremeno radi na više od stotinu zgrada, a petnaest je projekata do sada završeno u cijelosti, od čega je dio javnih, a dio sakralnih objekata, uglavnom onih koji su imali manja oštećenja. No za ovakve složene i zahtjevne objekte kakva je zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, potrebna je cjelovita obnova koja će sigurno trajati još barem godinu ili dvije nakon što se konstrukcijski dio završi, a njegovom  realizacijom Hrvatska će dobiti jedan od kvalitetnijih i suvremenijih prostora kulture. 
 
Ministrica je podsjetila kako je Vlada osigurala sredstva iz Fonda solidarnosti EU, ali i iz drugih europskih i nacionalnih proračuna, „stoga je na svima nama da damo svoj maksimum i  preuzmemo svoj dio odgovornosti, jer nam je svima zajednički cilj što prije završiti obnovu“ zaključila je ministrica.
 
Uz ministricu Ninu Obuljen Koržinek gradilište su obišli i zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Lana Križaj te pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić. Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković je uz glavnog projektanta Romana Šiljea,  predstavnika izvođača radova, tehničkog direktora Graditelja svratišta Zdenka Hrženjaka te predstavnike stručnog nadzora Renata Gulića i Juraja Pojatina, okupljenima predstavila tijek konstrukcijske obnove zgrade.
 
Fotogalerija→