Preskočite na glavni sadržaj

Večeri na Griču od 1. do 29. srpnja

Večeri na Griču, jedan od najstarijih zagrebačkih ljetnih glazbenih festivala, ove će godine u periodu od 1. do 29. srpnja ponovno okupiti brojne ljubitelje glazbe u atriju Galerije Klovićevi dvori. 
vrijeme: 01.07.2022. - 29.07.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/VeceriNaGricu

Najavljuje velika domaća i strana imena, prvenstveno klasične, ali također jazz i etno glazbene scene čime dodatno potvrđuje svoju poziciju na karti sličnih vodećih komornih festivala u Europi.

Festival započinje u petak, 1. srpnja umjetničkom suradnjom koja spaja hrvatsku i bugarsku glazbenu tradiciju na originalan način u izvedbama dua Hojsak & Novosel i svjetski priznatog kavalista Teodossiija Spassova. Službeno otvaranje festivala održat će se sutradan, u subotu 2. srpnja, a nastupit će Zagrebački solisti koji su neizostavni gosti Večeri na Griču od njihove inauguracije 1982. godine. U ponedjeljak, 4. srpnja slijedi koncert Kvarteta Papandopulo kojeg čine najbolji i najsvestranijih hrvatski saksofonisti srednje generacije. Član Kvarteta, Tomislav Žužak najavio je program na kojem će se naći niz djela hrvatskih skladatelja, a mnoga od njih uskoro će biti i objavljene na njihovom četvrtom nosaču zvuka. Zajednički donatorski koncert zagrebačkih zborova “Cantores sancti Marci”, ”Vladimir Prelog” te “Ivan Goran Kovačić” održat će se u petak, 8. srpnja, a prihod od prodaje ulaznica bit će darovan u svrhu obnove crkve sv. Katarine stradale u potresu 2020.
S nekoliko riječi o samoj inicijativi, o zborovima i njihovom koncertnom repertoaru obratila se dirigentica Iva Juras. Pijanistički recital karizmatičnog makedonskog virtuoza svjetskoga glasa Simona Trpčeskog najavljen je za ponedjeljak, 11. srpnja. Ovom prilikom Simon Trpčeski svirat će na koncertnom klaviru Fazioli, što će ujedno biti premijera glazbala ove talijanske tvrtke u Zagrebu, a klavir će posebno za koncert Trpčeskog biti dopremljen iz Ljubljane. Zagrebački kvartet u suradnji s dvojicom briljantnih solista, klarinetistom Milanom Miloševićem i fagotistom Žarkom Perišićem, nastupit će u ponedjeljak, 14. srpnja, a uvijek atraktivan Hrvatski gitarski kvartet koncert će održati u nedjelju, 17. srpnja. Koncertni program Hrvatskog gitarskog kvarteta predstavio je jedan od najtalentiranijih i najboljih svjetskih gitarista današnjice, Petrit Çeku. Na koncertnom podiju Klovićevih dvora u ponedjeljak, 18. srpnja, mađarski ansambl Bacchus Consort predstavit će se zagrebačkoj publici skladbama europske i američke provenijencije iz perioda od 16. do 18. stoljeća, a završetak ovogodišnjih Večeri, u petak 29. srpnja, obilježit će povratak čuvenog violinista Robyja Lakatosa koji u svojim nadahnutim interpretacijama isprepliće romsku i mađarsku glazbenu tradiciju.

Svi najavljeni koncerti počinju u 21 sat, a ulaznice su dostupne na portalu ulaznice.hr i na mjestu događanja.

Ovogodišnji program Večeri na Griču također je proširen izložbom donatora festivala Franka Serge Lehmanna, konceptualnog umjetnika na području instalacije, fotografije i grafičke reprodukcije, koja će biti otvorena u nedjelju, 17. srpnja u 18 sati u KIC-ovoj Galeriji na katu, a i dostupna za javnosti do kraja mjeseca.
 
Uz Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija te Turističku zajednicu Grada Zagreba, ovogodišnji partneri u realizaciji programa su Galerija Klovićevi dvori, kanadsko i mađarsko veleposlanstvo, njihovi kulturni centri, Ministarstvo kulture S. Makedonije, tvrtke INA, MET, Alkaloid i Cristoforium Art te festivalski donator Frank Serge Lehmann.