Preskočite na glavni sadržaj

Uz dodjelu 'Nagrade Europa' održan panel na temu Europskog akta o slobodi medija

U ponedjeljak, 8. svibnja, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uoči svečane dodjele 'Nagrade Europa' – priznanja novinarima za najuspješnija ostvarenja u području praćenja europskih tema, održana je panel rasprava pod nazivom 'Europski akt o slobodi medija' u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu.
vrijeme: 08.05.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, načelnica Sektora za medije u Ministarstvu kulture i medija Nives Zvonarić, istaknula je kako Ministarstvo kulture i medija od prvog trena kada je Europski akt o slobodi medija predstavljen, u potpunosti podržava donošenje jednog ovakvog akta te dodala kako je teško razgovarati o pojedinim njegovim odredbama budući da je on još uvijek u raspravi, no očekuje se usvajanje Općeg pristupa do kraja švedskog predsjedanja u rujnu, nakon čega mogu početi pregovori s Europskim parlamentom o konačnoj verziji. 

Govoreći o mjerama i mehanizmima koje akt predviđa, načelnica Zvonarić naglasila je kako je od prvog trena promišljanja bilo jasno i važno urediti da akt bude jednakopravan za sve vrste medija. „Moram naglasiti da je Europska komisija u nekoliko navrata istaknula kako je ovaj akt minimum koji se očekuje od država članica te da ga mi kroz svoje zakonodavstvo možemo i pojačati“, dodala je. Osvrnula se i na donošenje Nacionalnog plana razvoja kulture i medija te novog Zakona o medijima te istaknula kako pojačavanje određenih dijelova Europskog akta o slobodi medija ovisi i o prijedlozima radne skupine koja je aktivna i koja se u potpunosti zalaže za jednakopravnost i u pojedinim dijelovima jačanje akta koliko god je to moguće. „U potpunosti podržavamo ovaj akt i zalažemo se za njegovo pojačanje te smatramo da će nam ovaj akt biti temelj i pomoći nam da u tom dijelu ojačamo stanje u Republici Hrvatskoj“, zaključila je načelnica Zvonarić.
 
U raspravi koju je moderirala predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) Maja Sever, sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko, odvjetnica za medijsko pravo Vesna Alaburić, dok su se uvodnim riječima okupljenima obratili i Maja Ljubić Kutnjak ispred Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Andrea Čović Vidović ispred Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Usuglašeno je da bi Akt trebao osigurati neovisnost i pluralizam medija, transparentnost vlasništva i regulaciju oglašavanja, a naročito poštivanje redakcijskih statuta i autonomije uredništava. Više: https://www.hnd.hr/zovko-izdavaci-moraju-postivati-redakcijske-statute
 
Nakon rasprave, Hrvatsko novinarsko društvo je uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije prvi puta, u godini kada obilježava 10. godišnjicu EU članstva, novinarima dodijelilo „Nagrade Europa“ kojima se želi dodatno valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim pristupom europskim temama, doprinose afirmaciji EU vrijednosti i temeljnih sloboda te boljem razumijevanju europskih javnih politika. Nagrađeni su novinari: Josip Bohutinski u kategoriji za pisano novinarstvo, Irena Frlan Gašparović za internetsko novinarstvo, Ivanka Zorić za radijsko novinarstvo te Marko Stričević za televizijsko novinarstvo. Više: https://www.hnd.hr/dodijeljene-nagrade-europa
 
Galerija fotografija>>>